Svjetsko tržište
0

Velike američke zalihe srušile cijenu nafte

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su ispod 69 dolara za barel nakon što su sedmični podaci Američkog naftnog instituta pokazali neočekivani rast zaliha benzina.

Na američkom tržištu barel nafte za isporuke u augustu pojeftinio je 33 centa na 68,91 dolar. Na tržištu u Londonu bio je u minusu 35 centa i iznosio je 68,45 dolara.

Sedmični podaci Američkoga naftnog instituta, objavljeni u utorak, pokazali su rast zaliha benzina za 3,7 miliona barela, što je osjetno više od očekivanog rasta za 1,3 miliona barela, nakon što su rafinerije povećale postotak iskorištenosti kapaciteta, a uvoz porastao.

Tokom dana sedmični izvještaj o zalihama objavit će i američka vlada.

"Suočeni smo s mogućim rastom zaliha benzina treću sedmicu zaredom, što je oprezan znak i ukazuje da potražnja nije tako snažna i da američka sezona vožnje nije tako uspješna kao što se očekivalo", rekao je Mark Pervan iz ANZ Banka.

No, cijene će vjerojatno crpiti podršku iz slabijeg dolara, koji se stropoštao na najniže razine u sedmicu dana prema euru jer tržišta procjenjuju da će američka središnja banka (Fed)tokom dana prigušiti očekivanja o podizanju ključnih kamatnih stopa.

Cijene nafte više su se nego udvostručile u odnosu na 30 dolara za barel zabilježenih prošle zime nakon što su ulagači počeli uključivati u cijenu očekivanja gospodarskog oporavka koji bi trebao povećati potražnju, prenio je Business.hr.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 66,61 dolar, oslabivši za 80 centi u odnosu na dan ranije.