Nagrade za bh. tvornicu
0

Velika zlatna i tri zlatne medalje u Novom Sadu za Bimal

Sarajevo-x.com
Proteklog vikenda je u okviru 78. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, stručna Komisija za ocjenjivanje kvaliteta jestivih ulja, biljnih masti i sličnih proizvoda Bimalu dodijelila tri zlatne medalje za kvalitet i to za Bimal suncokretovo ulje u pakovanju od 2,5 i 10 litara, dok je jestivo rafinisano suncekretovo ulje Bimal u pakovanju od jednog litra osvojilo Veliku zlatnu medalju.

Od ukupno 12 prijavljenih proizvođača rafinisanih jestivih ulja u ovoj kategoriji komisija je pregledala i ocijenila 36 uzorka. Osim tri zlatne medalje za kvalitet, Bimal d.d. Brčko je ponovo osvojio Veliku zlatnu medalju za jestivo rafinisano suncokretovo ulje Bimal u pakovanju od jednog litra, a za visok kvalitet svojih jestivih ulja suncokreta i stalnost učestvovanja u ocjenjivanju dobio je i pehar novosadskog sajma.

Ovo je peti put da Bimalovo jestivo suncokretovo ulje briljira kvalitetom u Novom Sadu, saopšteno je iz ove kompanije. Po prvom prijavljivanju na 72. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, Bimalovo suncokretovo ulje je odnijelo zlatnu medalju za kvalitet, a iste godine na 32. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu Bimal dobija zlato za kvalitet svojih proizvoda. 2007. godine Bimalovo ulje je odnijelo veliku zlatnu medalju za kvalitet, a 2008. i 2010. godine postaje šampion u grupi jestivih rafinisanih biljnih ulja.

Direktorica proizvodnje Bimala Helena Bijelić kazala je: "Naše peto po redu pojavljivanje na novosadskom sajmu pokazuje obostrano poštovanje, kako nas u svojstvu proizvođača prema stručnosti komisije za ocjenjivanje, a svakako i relevantnosti, a sa druge strane nam omogućava da iz godine u godinu dobijemo važnu potvrdu za sve nas u Bimalu da naši napori i trud uloženi u unapređenje kvaliteta našeg jestivog ulja vrijede i to prvenstveno zbog kvaliteta kojeg postižemo. Naš osnovni cilj je kvalitet proizvoda i zadovoljstvo potrošača, a zlatne medalje su svakako dodatna motivacija za sve zaposlene u Bimalu."

Osim što je jedini proizvođač jestivog ulja na prostoru Bosne i Hercegovine, Bimal se još u maju 2006. godine pridružio nekolicini preduzeća u prehrambenoj industriji BiH koja su dobili međunarodni certifikat ISO 9001:2000 za područje proizvodnje rafinisanih jestivih ulja, sirovih ulja i proteinskih sačmi, a koji je izdala prestižna kuća SGS.

Godine 2009. SGS je bio zadužen i za proces recertifiranja nakon čega Bimal dobija i ISO 9001:2008. S obzirom da je glavni cilj Bimal ponuditi potrošaču kvalitetne i zdrastveno ispravne (sigurne) proizvode, zadovoljeni su uslovi za uspostavljanje i certifikaciju Sistema upravljanja zdravstvenom ispravnošću hrane HACCP.