biznis
0

Velika potražnja za obveznicama Portugala

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Portugalski troškovi zaduživanja pali su prilikom današnje prodaje obveznica što je pokazatelj kako slabi zabrinutost ulagača da će ta članica eurozone slijediti Grčku i Irsku te zatražiti međunarodnu pomoć zbog rastućeg javnog duga.

Kako prenosi Bloomberg, Portugal je danas prodao 599 miliona eura obveznica kojima je rok dospijeća 2020. godina, te još 650 miliona eura u obveznicama koje će na naplatu doći 2014.

Ukupno je Portugal tako prikupio planiranih 1,25 milijardi eura, a ono što najviše ohrabruje analitičare je snažna potražnja za dugom te zemlje, pa je Portugal mogao prikupiti i dvostruko veću svotu od one koja je ponuđena na upis.

Prosječan prinos na obveznice s rokom dospijeća od tri godine iznosio je 5,4 posto, u odnosu na 4 posto zabilježenih na prošloj aukciji, dok je u slučaju obveznica s rokom dospijeća od devet godina iznosio 6,7 posto, kliznuvši s 6,8 posto zabilježenih na protekloj sličnoj aukciji.

Portugal mora u ovoj godini na finansijskim tržištima ukupno prikupiti 20 milijardi eura.

Iako evropski mediji navode da Francuska i Njemačka pritišću Portugal da zatraži pomoć od EU-a i MMF-a, ta članica eurozone odbija takvu mogućnost uz obrazloženje da uspješno smanjuje budžetski deficit te će sama moći prebroditi krizno razdoblje.