MMF
0

Velika kriza od prije 70 godina ne može se ponoviti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U prvim satima poslovanja na berzama u Aziji tamošnje su dionice u petak gubile na vrijednosti, dok su na berzi u New Yorku u četvrtak dionice također izgubile znatan dio svoje vrijednosti, i to sedmi poslovni dan zaredom.

Industrijski indeks Dow Jones izgubio je samo tokom jučerašnjeg poslovanja sedam posto svoje ukupne vrijednosti. I drugi indeksi vrijednosti dionica, Nasdac i Standard and Poor 500, također su izgubili na vrijednosti.

Glavne berze u Evropi u četvrtak su izgubile oko dva i po posto svije vrijednosti. Investitori nemaju, očito, mnogo povjerenja u državnu sanaciju finansijskog sektora, provedenu u nizu zapadnih zemalja.

Predsjednik SAD-a George W. Bush, prenosi VoA,u četvrtak ujutro će se neposredno prije početka rada berze obratiti naciji.

Inače, direktor Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) izjavio je da se svijet nalazi na rubu globalne recesije, međutim, on prognozira da će oporavak nastupiti krajem sljedeće godine.

Dominique Strauss-Kahn izjavio je da zemlje moraju sarađivati ako se želi izbjeći globalna recesija. Naveo je nedavno smanjenje kamatnih stopa u nizu zapadnih zemalja kao primjer međunarodne saradnje i koordinacije, koja je potrebna da bi se oporavile nacionalne ekonomije.

Međunarodni monetarni fond je inače aktivirao svoj program za vanredne situacije koji po brzom postupku odobrava zajmove zemljama u razvoju, koje prolaze kroz tešku ekonomsku situaciju.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će se zbog globalne finansijske krize usporiti ekonomski rast. Međutim, kako kaže Barry Wood, čelni ekonomski stručnjak IMF-a, ne očekuje da će nastupajuća kriza nalikovati onoj iz tridesetih godina prošlog stoljeća.

Čelni ekonomski stručnjak IMF-a Olivier Blanchard kaže da će sljedeće godine globalni ekonomski rast biti znatno sporiji. U izjavi danoj na početku godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda Olivier Blanchard je rekao da se sadašnja kriza najviše osjeća u razvijenim zemljama.

"Prognoziramo da će gospodarski rast u razvijenim zemljama iznositi oko nula posto, ili da će biti čak i negativan – sve do sredine sljedeće godine. U drugoj polovici 2009. može se očekivati sporiji oporavak", kazao je.

Francuz Olivier Blanchard, koji predaje na američkom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology, kaže da je ukupni globalni gospodarski rast za sada održan zbog pozitivnih ekonomskih trendova u Kini i Indiji.

No, i zemlje u razvoju uskoro će osjetiti posljedice globalne ekonomske krize, kaže Blanchard: "Sve ili gotovo sve ekonomije u razvoju manje će izvoziti na zapadna tržišta. To će usporiti njihov rast. Većinu će pogoditi činjenica što će se novac teže posuđivati, uz veće kamate. To već vidimo."

Pripremajući objavu svojih prognoza za svjetsko gospodarstvo, Međunarodni monetarni fond pretpostavlja da će Sjedinjene Države, Evropska unija i Japan poduzeti niz koordiniranih mjera kako bi se stimulirao gospodarski rast i izbjegla globalna recesija.

IMF smatra da nakon državne pomoći finansijskom sektoru trebaju slijediti mjere fiskalne politike koje bi potakle potrošnju.

Međunarodni monetarni fond pozdravio je smanjenje kamatnih stopa koje su u srijedu poduzele središnje banke više zapadnih zemalja. Cilj te mjere je pojeftiniti posuđivanje novca od banaka.

No, bez obzira na to na berzama širom svijeta dionice su i u četvrtak strmoglavo gubile na vrijednosti, što se tumači općom zabrinutošću zbog mogućnosti globalne recesije.

Olivier Blanchard kaže da se prvobitni šok koji je prije nekoliko sedmica pogodio bankarski sektor sada osjeća i na globalnoj poslovnoj sceni općenito, a preplašeni su i potrošači: "Potrošači i tvrtke razmjerno su dobro pregrmjeli nedavni rast cijena nafte, drugih energenata i hrane. Razina potrošnje, kao i razina investicija i dalje je prilično visoka. No, u najnovije vrijeme zapažamo pad potražnje."

Blanchard i njegove kolege iz IMF-a uvjereni su da nema šanse da se ponovi velika ekonomska kriza kakva je svijet pogodila tridesetih godina prošlog stoljeća. Bolne pouke iz tog doba naučene su i takva se kriza neće ponoviti, kaže Blanchard.

Jedna od pouka iz krize od prije sedamdesetak godina je da se treba održati visoka potrošnja. U situaciji kada neuposlenost raste, a neke od čelnih korporacija odlaze u bankrot, nacionalne će se ekonomije održati jedino ako građani i korporacije nastave kupovati, investirati i posuđivati novac u bankama.