biznis
0

Velika Britanija uskoro u eurozoni

SRNA
"Britanija će morati da se odrekne funte i pridruži zajedničkoj evropskoj valuti brže nego što ljudi misle", izjavio je njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble.

"Euro će na kraju biti zajednička valuta cijele Evropske unije uprkos aktuelnoj krizi u zemljama eurozone", rekao je Schäuble.

On je dodao da poštuje odluku Britanije da zadrži funtu, ali opstanak i eventualna stabilizacija eura ubijedit će one koje nisu članice da se pridruže eurozoni.

 "To bi se moglo dogoditi mnogo brže nego što neki u Britaniji misle", kaže Schäuble. 

On je rekao da će Njemačka i dalje insistirati na porezu na finansijske transakcije za koji London vjeruje da će biti na štetu interesa Britanije. 

U međuvremenu, prema dokumentu koji je objavljen jučer, navodi se da je Berlin izradio radikalne planove za jedno novo nametljivo evropsko tijelo koje će moći da interveniše direktno u "problematičnim" zemljama.

Bivši britanski premijer John Major upozorio je sinoć da rastuća integracija zemalja eurozone prijeti demokratiji u tim zemljama.
On je televiziji Al Jazeera rekao da će bogatije zemlje eurozone predvođene Njemačkom i Francuskom insistirati na "stvaranju fiskalne unije".

"Fiskalna unija znači zajedničku kontrolu nad budžetima i fiskalnim deficitima", rekao je Major.