biznis
0

Velika Britanija preuzima tron ekonomske sile

Klix.ba
Velika Britanija mogla bi preuzeti prijestolje Njemačkoj koja je vodeća ekonomska sila Evrope, tvrdi se u novom ekonomskom istraživanju Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

Kako predviđaju iz CEBR-a predviđa da će BDP Velike Britanije biti veći od francuskog do 2018. godine, a od njemačkog 2030. godine. Izvršni direktor CEBR-a Douglas McWilliams, rekao je za Daily Telegraph da bi Velika Britanija mogla biti jača i od Evropske unije.

"Moji instinkti mi kažu da bi gledajući kratkoročno napuštanje Evropske unije bilo negativno, no za nekih 15 godina to bi donijelo pozitivne efekte", rekao je McWilliams.

No, u izvještajima se navodi i to da bi britanska ekonomija mogla pasti iza Indije i Brazila koji se razvijaju velikom brzinom.

BDP Velike Britanije narast će sa 1,90 milijardi eura koliko iznosi u 2013. godini na 3,11 milijardi u 2028. godini, što znači da će ova otočka zemlja biti "rame uz rame" sa Kinom.

Japan će pasti sa trenutne pozicije u 2028. godini, a njegovo mjesto će preuzeti Indija iza koje će biti Brazil, Velika Britanija i Njemačka.

"Ekonomija raste, deficit pada a otvaraju se novi poslovi. Iako je ovaj izvještaj ohrabrujući imamo još mnogo posla. Vlada će trebati donijeti teške odluke kako bi osigurala oporavak za sve", rekao je glasnogovornik CEBR-a.