Uloženo skoro 12 milijardi eura
0

Velika Britanija od Olimpijskih igara nije zaradila ništa

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Olimpijske igre u Londonu su svečano zatvorene, a sada je vrijeme da se sravnaju računi, no britanska ekonomija pogođena recesijom nije dobila znatan poticaj za organizaciju najznačajnijeg sportskog takmičenja na svijetu, tvrde ekonomski analitičari.

I dok je britanski građevinski sektor od Olimpijskih igara imao koristi prije njihovog početka, stručnjaci tvrde da 16-dnevni sportski spektakl nije donio finansijsku dobit Velikoj Britaniji.

Direktorica Udruženja turističkih radnika UKinbound Mary Rance kazala je da Olimpijada, koja je poreske obveznike koštala 14,5 milijardi dolara, nije uspjela utjecati na poboljšanje stanja u turizmu.

"Ako gledamo s pozitivne strane, Olimpijada je bila katalizator za velika ulaganja u infrastrukturu u Londonu, no sve upućuje na to da se broj turista nije povećao. Naime, procjenjuje se da je broj pao i to za 30 posto", kazala je Rance novinarima AFP-a.

Nakon početka Igara London se ispraznio pa je David Cameron morao pozvati ljude da se "vrate u glavni grad". Izgleda da su njegove riječi imale utjecaja, jer su trgovci i tržni centri širom Londona prijavili porast prihoda.

Londonski gradski prijevoznici također nisu imali koristi od Igara. Turisti i posjetioci su upozoreni da se drže podalje od gradskog prijevoza, jer je procijenjeno da transportni sistem ne može podnijeti milione ljudi.

Iako se očekivalo da će Igre biti ključni poticaj britanskoj ekonomiji, prve brojke pokazuju da se to nije desilo. "Hoteli su bili prisiljeni sniziti cijene, jer nisu mogli popuniti kapacitete", kaže Rance.

Spencer Dale, glavni ekonomista Engleske banke, kazao je već prošle sedmice da će Olimpijada donijeti tek "mali doprinos" britanskoj ekonomiji te da se ne može govoriti o dugoročnoj koristi.