biznis
4

Vedran Hadžiahmetović novi direktor Union banke d.d. Sarajevo

Klix.ba
Za direktora Union banke d.d. Sarajevo imenovan je Vedran Hadžiahmetović, a za izvršnog direktora za rizike imenovan je Admil Nukić. Mandat uprave banke je 4 godine, a počevši od 01.04.2015. godine, saopšteno je iz Union Banke..

Vedran Hadžiahmetović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, te se stručno usavršavao i školovao u zemlji i inozemstvu. Posjeduje višegodišnje bankarsko i menadžersko iskustvo. Prije imenovanja na poziciju direktora Union banke, od 2012. godine je obavljao funkcije izvršni direktor i član uprave banke.

"Provedbom Zakonom definisane procedure i imenovanjem direktora i izvršnog direktora postignut je kontinuitet u upravljanju bankom. Zadovoljni smo poslovnim rezultatima u periodu 2012-2014 godina, a uvažavajući sve okolnosti koje su imale efekte na poslovanje u BiH u ovom periodu. Osim poboljšanja parametara poslovanja postignuti su i uslovi za daljnji razvoj i afirmaciju Union banke kao jedine komercijalne banke u većinskom vlasništvu Vlade FBiH. Posebno ističemo značajna unaprjeđenja cjelokupne infrastrukture banke čime se podržava buduća uloga banke na tržištu FBiH. Union banka je savremena komercijalna banka sa ponudom širokog spektra proizvoda i usluga. Također, u ovom periodu banka se dokazala i kao pouzdan partner domaćoj privredi, stanovništvu, a i institucijama koje imaju potrebu za korištenjem usluga banke", rekao je Hadžiahmetović.

Istakao je da je značajan korak Vlade FBiH bilo davanje saglasnosti Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za uspostavu trajnog revolving fonda kod Union banke, namijenjenog dugoročnom finansiranju ciljanih djelatnosti iz domena ovog ministarstva.

"Želja nam je da u narednom periodu uz pomoć Vlade FBiH definišemo modele finansiranja i dodatne kreditne linije za strateške sektore privrede. U 2015. godini aktivnosti će biti usmjerene ka jačanju kreditnog potencijala i dizajniranju savremenih proizvoda. Fokus je svakako podrška privrednim aktivnostima, te podizanje kvalitete usluge“ izjavio je direktor Union banke, Vedran Hadžiahmetović.