Ankete pokazale
0

Većina Nijemaca žali što je zemlja uvela euro

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Približno 60 posto Nijemaca smatra da su uvođenjem eura lično izgubili i da bi bilo bolje da je zemlja zadržala njemačku marku, pokazalo je istraživanje televizije ARD.

Uprkos tome, prema mišljenju velike većine, u trenutnoj situaciji je u interesu Njemačke da zajedničku evropsku valutu održi stabilnom.

Dužnička kriza u zoni eura može njemačke poreske obveznike koštati skupo, naročito pošto rastu bojazni da će poslije paketa finansijske pomoći Grčkoj i Irskoj doći na red i druge zemlje.

Mnogi Nijemci su pritom uvjereni da su finansijski problemi nekih zemalja eurozone rezultat njihovog lošeg vođenja ekonomije.

Prema istraživanju televizije ARD, samo 32 posto ispitanih Nijemaca ima utisak da su uvođenjem eura lično dobili. S druge strane, 57 posto, od više od hiljadu ispitanika, koje je televizija anketirala od 29. novembra do 1. decembra, uvjerena je da bi bilo bolje da je ostala njemačka marka. Približno 55 posto Nijemaca misli da će stabilnost eura u bliskoj budućnosti oslabiti, a 66 procenata strahuje da će dužnička kriza u eurozoni smanjiti vrijednost njihove štednje. Više od polovine Nijemaca sumnja u ispravnost koraka koje vlada poduzima za rješavanje krize, ali uprkos tome čak 88 procenata je uvjereno da je održavanje stabilnosti eura u interesu Njemačke.

U slučaju irske krize, tri od četiri ispitanika smatra da Berlin nema drugu mogućnost nego da pomogne Irskoj, prenijela je agencija TASR.