Trguje se oprezno
0

Većina azijskih indeksa u porastu

FENA
Na većini azijskih berzi cijene dionica danas su, zadnjeg dana prvog tromjesečja, blago porasle, ali se trguje oprezno dok se procjenjuju rizici od kriznih žarišta u Japanu, Libiji i na Bliskom istoku.

Nakon oštrog pada cijena dionica zbog katastrofalnog potresa u Japanu ranije ovoga mjeseca, posljednjih sedmica su se azijska tržišta smirila, ali i dalje se trguje oprezno.

Premda nuklearna kriza u Japanu još nije riješena, a neizvjesno je i kako će se dalje razvijati situacija u Libiji i na Bliskom istoku, cijene dionica polagano jačaju jer se, kažu analitičari, pažnja ulagača ponovno usmjerila na fundamentalne privredne trendove. A oni su ohrabrujući.

Bruto domaći proizvod zemalja u razvoju porast će prosječno 6 posto u 2011. i 2012. godini, gotovo dvostruko više nego u razvijenim zemljama, procjenjuju analitičari JPMorgana.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 0,7 posto u zelenom na 135,83 boda, odnosno na najvišem nivou od 10. marta. Japanski indeks Nikkei 225 na dobitku je bio 0,48 posto, hongkonški Hang Seng se povećao 0,33, a kineski CSI 300 indeks je oslabio 1,01 posto. Južnokorejski indeks Kospi porastao je 0,73 posto.

Na evropskim berzama cijene dionica su jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu na Wall Streetu nakon podataka koji ukazuju na jačanje američkog tržišta rada.

Londonski indeks FTSE 100 trenutno je u zelenom 0,11 posto, frankfurtski je DAX u plusu 0,10, a pariski se CAC 40 indeks nalazi u crvenom 0,01 posto.