biznis
0

Veći broj noćenja turista u FBiH, a manja naplata boravišne takse

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Za poboljšanje rada turističkih zajednica na području Federacije BiH, kao i uvođenja više reda u turističkim zajednicama, boljoj i kvalitetnijoj promociji turizma, poboljšanju turističke ponude, smanjenje rada na crno, te povećanje naplate prihoda od članarina i boravišne takes, nužno je pojačati nadzor nad subjektima koji pružaju usluge smještaja kako bi se urednije uplaćivala boravišna taksa.

Vlada FBiH usvojila je na posljednjoj sjednici Informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma o radu turističkih zajednica na području Federacije BiH.

Prema toj informaciji ukupni prihodi od članarine i boravišne takse ostvareni u svih 11 turističkih zajednica u 2011.godini iznosili su 9.884.402 KM, što je za 2,4 posto manje u odnosu na 2010., a u odnosu na 2009. manji za 22,7 posto kada je ostvareno 12.130.507 KM.

"Iz navedenog možemo vidjeti da je iz godine u godinu manja naplata i ostvarenje od članarine i boravišne takse, zbog finansijske nediscipline davatelja usluga smještaja, kao i neizmirenja obveza po osnovu članarine. S obzirom da je broj ostvarenih noćenja povećan čak 14,6 posto u istom periodu, a boravišna taksa smanjena, znači da se veliki broj turista ne prijavljuje ili davatelji usluge rade na crno", upozoravaju iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

U informaciji se također ističe da se većina kantonalnih ministarstava izjasnila o nedovoljnoj ili nikakvoj suradnji turističkih zajednica kantona sa ministarstvima, kao i sa gospodarskim i ugostiteljskim subjektima koji izdvajaju za članarinu i boravišnu taksu.

Stoga je, kako je navedeno, u cilju racionalnijeg utroška sredstava turističkih zajednica, potrebno u što kraćem roku donijeti novi Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji BiH.

Prema planiranim aktivnostima Federalnog ministarstva okoliša I turizma očekuje se da taj zakon bude donesen tokom 2013. godine.

U informaciji, koju je usvojila federalna Vlada, se navodi da je potrebno pristupiti izradi prijedloga Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o članarinama u turističkim zajednicama i Uredbe o boravišnoj taksi u dijelu koji se odnosi na izdvajanje i raspodjelu sredstava ostvarenih od članarina i boravišne takse, a odnose se na unaprjeđenje turizma i očuvanje, konzerviranje i obnavljanje kulturno-povijesnog naslijeđa i za očuvanje, zaštitu i obnavljanje prirodnog naslijeđa.

"Neophodno je da Federalna uprava za inspekcijske poslove izvrši nadzor koji se odnosi na rad svih turističkih zajednica u FBiH, za period od januara 2011.do decembra 2012. s posebnim naglaskom na broj zaposlenih, strukturu zaposlenih, opravdanost utroška sredstava po stavkama, poštivanje zakonskih procedura, način utroška sredstava i o tome izvijesti nadležno ministarstvo", navode iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.