biznis
0

Veće cijene mogu da dovedu do nove ekonomske krize?

SRNA
Visoke cijene nafte mogu da dovedu do nove krize svjetske ekonomije - Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da u kontekstu rastuće napetosti između Irana i Zapada cijene nafte mogu da ponovo dostignu istorijski maksimum.

Direktor MMF-a Christine Lagarde ističe da se situacija u vezi sa dužničkom krizom u Evropi u toku posljednja tri mjeseca bitno poboljšala i da se sada pažnja eksperata prebacuje na "crno zlato".

Ako obim izvoza iranske sirovine naglo padne, nafta  može da poskupi za 20 do 30 posto i  dostigne cifru od 160 dolara za barel. To će neminovno imati ozbiljne posljedice za globalnu ekonomiju. 

U Rusiji postoje suprotna mišljenja. Generalni direktor Centra za pravna i ekonomska istraživanja Mihail Subotin vjeruje da   će eventualni nagli skok cijena sirovina imati privremeni karakter i da neće izazvati katastrofalne posljedice.

On smatra da taj  skok cijena ne može da bude predug, već da je sve vezano za  rješavanje iranskog problema, odnosno za činjenicu da neke sile srljaju u rat sa Iranom, a posljedice toga su sasvim nepredvidive.

Rast cijena sirovina ne garantuje uvećanje priliva naftnih dolara u ruski državni budžet: visoka cijena nafte može da provocira pad potražnje za ovom sirovinom - navodi Subotin za "Glas Rusije".

Analitičar agencije Investkafe Vitalij Mihaljčuk vjeruje da bi  skok cijena energenata ipak mogao da ima pozitivan uticaj za ekonomiju Rusije.
Visoke cijene nafte, pri  visokim troškovima za socijalne potrebe, i uopšte pri visokim troškovima budžeta u cjelini, za Rusiju su pozitivan faktor - smatra on. 

Rusija se nalazi u dvosmislenom položaju. To je kao kod svakog prodavca robe. Sa jedne strane, potrebno joj je da proda po maksimalnoj cijeni, a sa druge - da proda što je moguće više.

 Postoji još jedan razlog zašto nekontrolisani skok cijena sirovina može da bude nepovoljan po same zemlje proizvođače nafte - zemlje potrošači pri takvom scenariju mogu da intenziviraju traganje za alternativnim vidom goriva. 

Odavno se vode istraživanja u toj oblasti. Visoka cijena nafte može radikalno da promijeni ekonomsku sliku svijeta. I da nanese snažan udarac zemljama čija ekonomija je orijentisana na eksploataciju i izvoz sirovina.