biznis
0

Vatrenjak: Nismo još pronašli rješenje sa Sarajevogasom

FENA
Direktor tehničkog sektora BH Gasa Salih Vatrenjak izjavio je da se konstantno vode razgovori o normalizaciji snabdijevanja prirodnim gasom između BH Gasa i Sarajevogasa, ali da još nije nađeno rješenje.

Kako je poznato, jutros u osam sati obustavljena je isporuka prirodnog gasa za Kanton Sarajevo, a BH Gas se odlučio na taj potez zbog 37 miliona KM koje im duguje Sarajevogas.

"Još nemamo nikakvih čvrstih garancija da će biti izvršene uplate, da bi BH Gas mogao izmirivati svoje obaveze prema isporučiocu Gazpromu i prema transporterima kroz Mađarsku i Srbiju", kazao je Vatrenjak za Agenciju FENA.

On je dodao da BH Gas mora osigurati servisiranje mjesečnih faktura koje su u ljetnim mjesecima na nivou od oko 14 miliona KM.

"S 31. julom moramo izmiriti junske fakture, a ubrzo dolaze i julske i ukoliko do kraja sljedećeg mjeseca to ne uradimo, ruski isporučilac, odnosno dva transportera kroz Mađarsku i Srbiju mogu obustaviti isporuke jer su ugovori vezani za plaćanje i oni ne poznaju dugovanja", naglasio je Vatrenjak.

Dodao je da Sarajevogas raspolaže minimalnim količinama gasa koje raspoređuje prema prioritetima.