biznis
0

Vanjskotrgovinsku komoru posjetila gospodarska delegacija Pakistana

FENA
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Milan Lovrić, sa suradnicima, primio je u četvrtak gospodarsku delegaciju Pakistana, koja će u organizaciji Nacionalnog koledža za menadžment Pakistana nekoliko dana boraviti na studijskom putovanju u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Komore.

Prema riječima šefa delegacije Rahata ul Aina, svrha ovog putovanja je posjet nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine, te ispitivanje novih mogućnosti unaprjeđenja suradnje.

Kako je istaknuto, dosadašnja razmjena Bosne i Hercegovine s Pakistanom je vrlo neznatna te je u protekloj godini iznosila oko 2,5 miliona KM.

BiH je do sada uglavnom uvozila proizvode tekstilne industrije, neznatnu količinu proizvoda iz grupe ruda i metala, te onih koji se svrstavaju pod grupu ostali razni proizvodi. Veći broj pakistanskih proizvoda BiH ne uvozi izravno nego ih kupuje preko trećih zemalja.

Što se tiče izvoza, u prošloj godini je izvezena samo manja količina proizvoda drvne industrije.

Tokom razgovora su potcrtane i mogućnosti saradnje u domenu namjenske industrije, vodnih resursa, znanja i tehnologija za hidrogradnju i gradnju, proizvodnju metalskog sektora i autoindustrije.

Predstavnici pakistanskih institucija (Direkcije za manadžment, Željeznica, Zavoda za poreze i statistiku, Policijske službe i Oružanih snaga....) postavili su veći broj pitanja, od kojih je većina bila usmjerena na mogućnosti izvoza u Bosnu i Hercegovinu, stoji u saopćenju VTKBiH.

Kako je izjavio šef delegacije Ul Ain, Pakistan je agrarno orijentirana zemlja sa značajnom proizvodnjom mlijeka, riže i drugih namirnica. Drvna industrija je također razvijena, a dobri su i u proizvodnji namještaja, a u znatnoj mjeri izvoze i proizvode od kože.

Predsjednik Lovrić je u ovom kontekstu potcrtao da je Bosna i Hercegovina među vodećim zemljama po proizvodnji autosjedala, te dodao da bi koža i tekstil možda bili interesantni bh. proizvođačima, kaže se u saopćenju VTKBiH.