Kina
0

Vanjskotrgovinski promet povećan za 36,3 posto

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina je od januara do oktobra ostvarila vanjskotrgovinski promet vrijedan 239 milijardi dolara, 36,3 posto veći nego u istom periodu prošle godine, objavila je u srijedu glavna carinska uprava Kine.

Kineski izvoz je u desetomjesečnom periodu porastao za 32,7 posto, a uvoz za 40,5 procenata.

Ove godine se zapaža brz oporavak kineske vanjske trgovine, koja je 2009. godine pod uticajem finansijske krize, opala za 13,9 posto - na 221 milijardu dolara, prenose agencije.

Uz brzo povećanje uvoza, u 2010. se ustalila tendencija smanjenja vanjskotrgovinskog suficita, dok je u martu zabilježen deficit, prvi put u posljednjih šest godina.

Vrijednost vanjskotrgovinskog prometa Kine je u oktobru dostigla 244,8 milijardi dolara, povećavši se za 24 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Prošlog mjeseca je također bio primjetan brzi rast uvoza, koji je povećan za 25,3 procenata, dok je tempo rasta kineskog izvoza je bio nešto slabiji, 22,9 procenata.

Trgovinski suficit je u oktobru dostigao nivo od 27,1 milijardi dolara i u ovoj godini je bio drugi po visini poslije julskog, koji je iznosio 28,73 milijardi dolara.

Pozitivan vanjskotrgovinski saldo Kine je, međutim, za deset mjeseci ove godine ipak smanjen za 6,7 procenata u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 147,7 milijardi dolara.

Kinesko ministarstvo za trgovinu prognozira da će vanjskotrgovinski promet ove godine biti na nivou od 280 milijardi dolara.