U toku 2009.
0

Vanjskotrgovinski deficit BiH smanjen za oko 30 posto

FENA
Vanjskotrgovinski deficit BiH u 2009. prema procjenama ekonomskih analitičara bit će za oko 30 posto manji u odnosu na godinu ranije.

Ovi analitičari ističu da je pad trgovinskog deficita posljedica pada ukupne robne razmjene BiH s inostranstvom, pri čemu je pad uvoza bio neuporedivo snažniji od pada izvoza.

Projekt menadžer Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran procjenjuje, na osnovu podataka kojima raspolaže, da će taj deficit iznositi oko 6,5 milijardi KM.

I uobičajeno praznično povećanje uvoza u decembru ovaj put bi trebalo biti manje zbog pada standarda i tražnje, a posebnih razloga za pad izvoza u decembru nije bilo.

"Poboljšanja u 2010. godini u nekim sektorima su izvjesna, ali značajnija poboljšanja u izvozu i razmjeni većeg dijela privrede ovisit će, prije svega o djelovanju nadležnih vlasti na stvaranju povoljnijih uslova poslovanja i uklanjanju netarifnih barijera na našim izvoznim trzištima", kazao je Gavran za Fenu.

On je dodao da je vanjskotrgovinska razmjena u prvih 11 mjeseci 2009. bila je znatno manjeg obima, te da je vrijednost izvoza smanjena za 19,3 posto, uvoza za 25,7 posto i deficita za 30,23 posto, što iako znatno umanjuje deficit i poboljšava strukturu, dodatno potvrđuje dramatično slabljenje ukupne ekonomske aktivnosti.

Ostvarene vrijednosti izvoza od preko pet milijardi KM i uvoza od nepunih 11 milijardi KM rezultirale su deficitom manjim od šest milijardi KM u ovom periodu, što je znatno povoljnije nego u 2008. pa čak i 2007. godini.