Izvoz u vrijednosti 695 miliona
0

Vanjskotrgovinski deficit BiH 5,9 milijardi KM

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bosna i Hercegovina je u oktobru ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti 695 miliona KM i uvoz u vrijednosti od jedne milijarde i 388 miliona KM.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović na konferenciji za novinare je kazao da je u okviru ukupno ostvarene vanjskotrgovinske robne razmjene BiH u tom mjesecu, pokrivenost uvoza izvozom iznosila 50,1 posto.

U prvih deset mjeseci ove godine, ostvaren je izvoz u vrijednosti šest milijardi i 865 miliona KM, što je za 17,9 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno, uvoz je iznosio 12 milijardi i 822 miliona KM, što je za 15,2 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

U tom periodu pokrivenost uvoza izvozom bila je 53,5 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio pet milijardi i 957 miliona KM.

U pogledu geografske distribucije robne razmjene BiH sa inozemstvom, Milinović je naveo da se u periodu januar - oktobar 2011. kao glavni trgovinski partneri izdvajaju Hrvatska i Njemačka, što znači da se najviše izvozilo i uvozilo iz te dvije zemlje.