Nepovoljna situacija
0

Vanjskotrgovinska razmjena BiH i dalje ide negativnim trendom

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vanjskotrgovinska razmjena BiH i u prvom polugodištu 2012. nastavila je trendovima iz prošle godine, što govori da je situacija nepovoljna. Nešto blaže stope pada izvoza i određeno smanjenje uvoza nisu rezultat poboljšanja u ekonomiji BiH, već prije svega, pada ekonomskih aktivnosti.

Rekao je to danas na konferenciji za novinare u Sarajevu projekt-menadžer u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) Igor Gavran.

Govoreći o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH u prvih šest mjeseci ove godine, on je naglasio da je iznos nepovratno izgubljenog novca, kada je riječ o uvozu, u proteklim godinama dostigao gotovo 75 milijardi KM.

"Juni je bio pozitivan u odnosu na neke ranije mjesece, ali još je visina deficita više od pola milijarde KM , a pokrivenost uvoza izvozom još nije nikako zadovoljavajuća", kazao je Gavran.

Po njegovim riječima, vodeća izvozna tržišta u prvoj polovini 2012. ostala su ista, uz značajan pad učešća tržišta Srbije i kontinuirani rast učešća tržišta EU, a tu se prije svega misli na Njemačku.

Kada je riječ o vodećim uvoznim tržištima i tu je, uglavnom, situacija nepromijenjena.

" Pokrivenost izvoza uvozom u CEFTA-i je pozitivna s više od polovine članica, međutim, kada pogledamo vrijednosti s onima gdje je negativna, prije svega, s Hrvatskom, vidimo da je deficit ogroman i da predstavlja ključni dio ukupnog našeg deficita", dodao je Gavran.

Vodeći izvozni proizvodi BiH u prvoj polovini 2012., kao iz mjeseca u mjesec, su automobilska sjedala i aluminij, dok su glavni uvozni proizvodi nafta i naftni derivati i ostali energenti.

U spomenutom periodu BiH je drastično smanjenje izvoza zabilježila u Srbiju (električna energija i koks), za četvrtinu te u Crnu Goru. Izvoz je poboljšan u Rumuniju i Tursku.

I dalje najveći gubitak u vanjskotrgovinskoj razmjeni predstavlja smanjenje izvoza električne energije, a tu se, kako je rekao Gavran, i ne može očekivati poboljšanje do kraja godine, prvenstveno zbog suše i nepovoljne hidrološke situacije.

Također je istaknuo da povećan uvoz kamenog uglja u prvom polugodištu zabrinjava jer znači smanjenje domaće proizvodnje, dok povećanje vrijednost uvoza plina i električne energije čine dodatne negativnosti za ekonomiju BiH.