Nove cijene gasa
0

Uz aprilski račun i naplata ratnog duga

Sarajevo-x.com
Izgled novog računa za plin
Izgled novog računa za plin
Aprilski računi za utrošeni prirodni gas u Kantonu Sarajevu imat će drugačiji izgled, a uz njih bit će dostavljena obavijest potrošačima o uvođenju takse za ratni dug, potvrdio nam je Adis Salkić, portparol KJKP "Sarajevogas".

Naime, Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o posebnoj taksi za izmirenje duga Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog gasa u periodu 1992-1995. godine. Visina takse iznosi 5 dolara po 1.000 Sm³ gasa i primjenjuje se od 1. januara 2009. do donošenja Zakona o obezbjeđenju sredstava za izmirenje ratnog duga za utrošeni prirodni gas.

"Prema ovoj Odluci, obaveznici plaćanja posebne takse za ratni dug, na koji se ne obračunava PDV, su svi krajnji potrošači prirodnog gasa u Federaciji BiH. Sarajevogas u saradnji s resornim ministarstvima, navedenu taksu počinje primjenjivati od 1. 4. 2009. godine, po srednjem kursu Centralne banke Bosne i Hercegovine", kazao je Salkić.

Individualnim korisnicima, odnosno domaćinstvima, taksa će se obračunavati tri puta godišnje i bit će fakturisana na aprilskom, septembarskom i decembarskom računu za plin. Za ostale kategorije kupaca taksa će biti fakturisana svakog mjeseca.

Salkić je također saopćio da je tokom aprila smanjena i nabavna cijena prirodnog gasa, koju KJKP Sarajevogas dobija od BH Gasa sa 0,80 KM/1 Sm3 na 0,70/ 1 Sm3 .Tako će fakturna cijena prirodnog gasa sa PDV-om za mjesec april, koja se fakturiše domaćinstvima ,iznositi 0,89 KM/1 Sm3 umjesto dosadašnje 1,01KM/1 Sm3 .