Evropska komisija u BiH
0

Uvođenje nulte stope PDV-a nije preporučljivo

FENA
U okviru Evropskog partnerstva, od BiH je zatraženo da "dalje usklađuje zakonodavstvo o carinama i porezima s propisima Evropske unije".

Uvođenje nulte stope poreza na dodatnu vrijednost (PDV) na određene kategorije proizvoda i usluga za koje to nije predviđeno, možda neće biti preporučljivo u kontekstu preporuka iz Evropskog partnerstva.

Ovo je danas odgovoreno Feni iz Delegacije Evropske komisije u BiH na molbu da prokomentiraju pozive nekih bh. poličkih stranaka i udruženja na uvođenje nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, lijekove i školski materijal.

Prema direktivi Evropske komisije iz 2006. godine, snabdijevanje proizvodima i uslugama je obično predmet standardne stope PDV-a od najmanje 15 posto. Uvođenje nulte stope je rezervirano za određene kategorije kao što je izvoz.

Međutim, prema ovoj direktivi, države članice mogu uvesti jednu ili dvije snižene stope, ne niže od pet posto, ali nisu obavezne da to učine.

Iz Delegacije Evropske komisije dalje kažu da se ove niže stope PDV-a mogu primijeniti na ograničenu, specifičnu listu proizvoda i usluga, koji su nabrojani u aneksu direktive.

Države članice EU mogu primijeniti i nižu stopu na određene usluge intenzivnog rada.

  • Svako smanjenje stope PDV-a treba procijeniti u kontekstu mogućeg smanjenja budžetskih prihoda u sadašnjem ekonomskom okruženju, ističu iz Delegacije Evropske komisije.