BH Telecom i Ericsson Nikola Tesla
0

Uvođenje 3G tehnologije u BH Mobile mrežu

FENA
Svečano potpisivanje ugovora o uvođenju 3 G tehnologije u BH Mobile mrežu između BH Telecom-a d.d. Sarajevo i Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba bit će upriličeno 6. novembra u Generalnoj direkciji BH Telecoma.

Novim ugovorima obuhvaćeno je proširenje kapaciteta i funkcionalnosti SGSN/GGSN čvorova u dijelu bežičnog Interneta, odnosno GSM/GPRS/EDGE mreže BH Telecoma, saopćeno je iz BH Telecoma d.d. Sarajevo.

Ericsson Nikola Tesla će BH Telecomu isporučiti WIFI pristupnu opremu i integrirati ju u postojeću GSM/GPRS/EDGE mrežu, što će omogućiti i najzahtjevnije aplikacije te omogućiti korisnicima brz i kvalitetan pristup Internetu putem WIFI mreže.

Posebno je važno istaći značaj proširenja kapaciteta zbog korisnika bežičnog Interneta /GPRS-a/ kojih u sistemu BH Telecoma trenutno ima 140.000 što predstavlja nezabilježen uspjeh u Regionu, navodi se u saopćenju.

UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) je treća generacija (3G) mobilnih telekomunikacijskih sistema koji omogućavaju pružanje širokopojasnih usluga mobilnim korisnicima.

Ovi sistemi su dizajnirani tako da mobilnim korisnicima, pored glasovnog, omoguće i prijenos slikovnog, grafičkog, video i drugog multimedijalnog sadržaja velikim brzinama putem računarskih i telefonskih terminalnih uređaja.

U toku sutrašnje pres-konferencije predstavnicima medija će biti prezentiran i kratki film o mogućnostima upotrebe 3 G tehnologije.

BH Telecom - kompanija koja stvara mogućnosti, posvećena je svojoj politici da poštuje interese svojih korisnika i klijenata i prati evropske i svjetske trendove, navodi se u saopćenju.