DERK
0

Utvrđena tarifa za rad Nezavisnog operatora sistema u BiH

FENA
Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) utvrdila je danas tarifu za rad Nezavisnog operatora sistema u BiH od 0,0399 feninga/kWh, u istom iznosu kao i u prethodnom periodu, saopćeno je iz DERK-a.

Imajući u vidu da tarifni postupak za utvrđivanje tarifa za usluge prijenosa električne energije nije ni pokretan, po riječima predsjedavajućeg Komisije Nikole Pejića, tarife kompanija čije djelatnosti regulira DERK ostale su nepromijenjene, što bi trebalo da pozitivno utječe na ukupnu cijenu električne energije koju plaćaju potrošači, kao i na ekonomsku situaciju u BiH.

Na istoj sjednici, utvrđene su i tarife za pomoćne usluge, neophodne za pouzdan i siguran rad elektroenergetskog sistema.

Također, DERK je, na istoj sjednici, za kompanije “Ezpada” d.o.o. Čapljina i “Korlea” d.o.o. Jajce donio odluke o izdavanju licenci za međunarodnu trgovinu električnom energijom čime se ukupan broj subjekata u BiH koji mogu obavljati tu djelatnost povećao na 14.

Na taj način, zaključeni su postupci i rasprave o tarifama i licencama, u kojima su u skladu s principima javnosti rada DERK-a, učestvovali svi zainteresirani subjekti i javnost.