Dun&Bradstreet o BiH
0

Usred političke krize, pomoć MMF-a dobrodošla

FENA
U julskom izdanju Dun & Bradstreetove mjesečne publikacije International Risk and Payment Review, najveća bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet dodjeljuje Bosni i Hercegovini i dalje rejting DB5c, saopćeno je.

Rejting se promijenio u osam država: Čileu, Kipru, Grčkoj, Hondurasu, Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji je snižen, a Ekvadoru i Indoneziji povišen.

Usljed političke krize koja uključuje ostavku premijera FBiH krajem maja te zahtjeva visokog predstavnika Valentina Inzka oko podjele vlasti RS-a i BiH, primjena MMF-ovog stand-by aranžmana više je nego dobrodošla, konstatirao je.

Slijedeći demonstracije ratnih veterana i invalida protiv planiranih umanjivanja njihovih benificija i mirovina, sindikati javnih uprava pozvali su na nezapamćen opći štrajk 26. juna zahtijevajući da ne bude izglasan interventni zakon o smanjenju plaća.

Kako bi smanjili nedostatak novca, vlasti u FBiH su odlučile učinkovitije voditi socijalne programe te smanjiti strukturalni fiskalni deficit, što je rezultiralo “otključavanjem” 282 miliona dolara od MMF-a.

D&B očekuje pad troškova uvoza zbog pada cijena naftnih derivata, ali i manji obim uvoza zbog recesije. Također očekuje smanjenje izvoza zahvaljujući recesiji u zemljama u koje BiH izvozi te manjoj cijeni čelika i aluminija, koji čine značajan udio u izvozu Bosne i Hercegovine.

"U međuvremenu, izgled ekonomije ostaje tmuran. Nakon globalne financijske krize u 2008. internacionalne rezerve počele su opadati, banke su prestale posuđivati, a finansijski pokazatelji su pogoršani i građevniski sektor počeo je otpuštati radnike.

Veća stopa nezaposlenosti i ograničene plaće u javnom sektoru će smanjiti privatnu potrošnju u 2009., dok će recesija u zemljama EU smanjiti izvoz. Kredit MMF-a će zadržati investicije i potaknuti vladinu potrošnju.

Prema svim tim pokazateljima, D&B očekuje pad realnog bruto društvenog proizvoda od 2,5 posto u ovoj godini", saopćeno je.

Dun & Bradstreet je najveća i najstarija bonitetna kuća na svijetu i postoji 170 godina. Bonitetne ocjene su zapravo nastale u D&B-u.

Njihove ocjene omogućuju brzo i efikasno smanjenje kreditnih rizika a dostupne su svima u cijelom svijetu putem Interneta.