biznis
0

Uspostava tješnje saradnje vlade USK-a i mljekare "Meggle"

FENA
Premijer Vlade USK-a Šemsudin Dedić i ministrica poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Rasima Bobić posjetili su danas Mljekaru "Meggle" u Bihaću.

S menadžmentom Mljekare razgovarano je o uspostavljanju međusobne suradnje, a sve radi razvoja mljekarstva na ovim prostorima.

Zahvaljujući Mljekari "Meggle" i njenim brojnim kooperantima, Unsko-sanski kanton već godinama prednjači u proizvodnji mlijeka na području Federacije, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Direktor Mljekare "Meggle" Marjan Vučak prezentirao je danas investicione planove za ovu i slijedeću godinu. Prema njegovim riječima, proces standardizacije počeo je prošle godine, a do sada je utrošeno 800.000 eura. Do kraja marta slijedeće godine projekt bi trebao biti završen, za šta je potrebno još 600.000 eura.

On je zatražio od Vlade da bude partner razvoja strategije u oblasti mljekarstva te da ovdašnjim poljoprivrednim prozvođačima omogući novčane poticaje. Premijer i resorna ministrica kazali su da su se i do sada izdvajali značajni iznosi za poticaj poljoprivredi u budžetu Kantona te da će se tako nastaviti u skladu s mogućnostima.