biznis
0

Uspješno poslovanje Elektroprivrede BiH u 2011. godini

Sarajevo-x.com
Zgrada Elektroprivrede BiH
Zgrada Elektroprivrede BiH
I pored zatečenog gubitka od 16,3 miliona KM u prvom polugodištu 2011. godine, izuzetno loše hidrološke situacije te kašnjenja u završetku remonta u proizvodnim objektima, nova Uprava Elektroprivrede BiH će, zahvaljujući racionalizaciji troškova poslovanja, većem angažovanju raspoloživih proizvodnih objekata, rekordnoj proizvodnji električne energije te boljoj prodaji viškova električne energije, ovu poslovnu godinu završiti pozitivnim poslovnim rezultatom.

Također se očekuje da će poslovna 2012. godina biti uspješnija od 2011. godine na šta ukazuju rezultati posljednjeg tendera za prodaju viškova električne energije, gdje je postignuta cijena za 13 procenata veća u odnosu na prošlu godinu.

Naime, novim uslovima za prodaju električne energije omogućeno je većem broju ponuđača da učestvuju na međunarodnom javnom tenderu tako da je prikupljeno 37 ponuda za razliku od prošlogodišnjeg tendera kada ih je bilo 15, što je u konačnici rezultiralo prihodom većim za 11, 5 miliona KM za istu količinu električne energije.

Ako se ima u vidu činjenica da je ovim tenderom prodato manje od 50 procenata očekivanih viškova električne energije za narednu godinu može se očekivati i povećanje prihoda veće od 20 miliona KM.

Aktuelna situacija i planovi za narednu godinu nam daju osnov za dalje poboljšanje ukupnog poslovanja EP BiH čime će biti omogućen daljnji razvoj EPBiH i članica Koncerna, revitalizacija poslovanja u rudnicima i intenziviranje kapitalnih investicija, kao i stvaranje pretpostavki za razvoj privrede Federacije BiH i BiH u cjelini, saopćeno je iz EP BiH.