Kosovo
0

Uspješan nastup bh. kompanija na sajmu "Priština 2009."

FENA
Bosanskohercegovačke kompanije imale su uspješan nastup na Međunarodnom općem sajmu "Priština 2009." koji je održan u industrijskoj zoni Prištine.

S privrednim subjektima iz BiH na sajmu je i ove godine od 2. do 5. juna učestvovala Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH) u okviru dogovorenih aktivnosti nosilaca zajedničkih poslova po projektima komora u BiH.

"Kompanija Mandeks Široki Brijeg dogovorila je nove količine isporuke svojih proizvoda, TT Kabeli Široki Brijeg su također pronašli kupce za svoje proizvode, a Energoinvestovi stručnjaci tamo već rade na osnovu ranije ugovornih poslova", kazala je Feni savjetnica u Privrednoj komori Federacije BiH Šemsa Alimanović.

Ona je dodala da je pored problema koji prate privrednu suradnju (dokumentacija, vize...) velika zainteresiranost za naše proizvode na kosovskom tržištu.

"Potražnja je i za ostalim proizvodima metalske i drugih industrija: Violeta, Lijanovići, Meggle, Bimal, Rafinerija Modriča, Nova forma, Dallas, Finvest, FDS Sarajevo, Bosnalijek i drugi", dodala je Alimanović.

BiH ima veliku šansu da njene kompanije učestvuju u razvoju i izgradnji Kosova. Privredne komore nisu zadovoljne obimom robne razmjene i prijedlog je da treba tražiti više oblike saradnje (ulaganja, kooperacija i nastup na trećim tržištima).

Međunarodni sajam u Prištini organizirala je Privredna komora Kosova u suradnji s Ministarstvom trgovine i industrije Kosova. Organiziran je kao opći sajam i predstavlja najznačajniju privrednu manifestaciju na Kosovu.