biznis
9

Uskoro se otvara "Disneyland Šangaj" vrijedan 5,5 milijardi dolara

Klix.ba
Reklame za novi Disneyland prisutne su u Šangaju još od 2006. godine (Foto: EPA)
Reklame za novi Disneyland prisutne su u Šangaju još od 2006. godine (Foto: EPA)
Nakon skoro deset godina planiranja, izgradnje i uloženih 5,5 milijardi dolara, Disney najavljuje kako će sredinom januara u Šangaju biti otvoren najveći Disneyland na svijetu.

Kako javlja CNN Money, u toku su završni radovi na ovom tematskom parku, a pretpostavlja se da će biti otvoren 16. januara.

Shanghai Disney Resort prostirat će se na površini od čak 3,9 miliona kvadratnih metara.

Sadržavat će dva luksuzna hotela, nekoliko trgovačkih centara i šest tematskih cjelina: Mickeyjeva avenija, Vrtovi mašte, Svijet fantazije, Otok avantura, Pećinu s blagom i Sutrazemska, te niz drugih atrakcija. Osim toga, stil izgradnje svih objekata bit će prilagođen kineskoj tradiciji, a sadržavat će dosta elemenata kineskog horoskopa.

Kako je rekao generalni direktor Disneyja Bob Iger, kompanija kojom rukovodi vjeruje kako će park biti veliki uspjeh unatoč ekonomskoj krizi koja posljednjih godina vlada u najmnogoljudnijoj državi na svijetu.

"Imamo veliko pouzdanje u ovaj projekat. Kao i bilo gdje u svijetu gdje imamo objekte i kod ovog ćemo pokušati prilagoditi cijenu životnom standardu stanovništva", rekao je Inger.

Pretpostavlja se da će ovaj park godišnje posjetiti između 15 i 20 miliona turista.

Titulu najvećeg Disneyjevog tematskog parka do sada je držao "Disney Animal Kingdom", sa površinom od oko dva miliona metara kvadratnih.

Tematski parkovi i odmarališta u 2015. godini donijeli su kompaniji prihod od 16 milijardi dolara, što ih, poslije televizije, čini najunosnijim Disneyjevim biznisom.