biznis
0

Uskoro prvi direktni let iz Malezije za BiH

Sarajevo-x.com
Kuala Lumpur
Kuala Lumpur
Malezija je prva zemlja iz jugoistočne Azije koja namjerava da pokrene direktnu avio liniju za Bosnu i Hercegovinu. Ova država koja je u nekoliko navrata pokazala interes za ulaganje u bh. privredu nedavno je pokrenula inicijativu i da se uspostavi redovan zračni saobraćaj koji će povezati dvije prijateljske zemlje.

Prvi korak ka ostvarenju ove inicijative napravljen je potpisivanjem Sporazuma o zračnom prometu između BiH i Vlade Malezije. Implementacija ovog sporazuma mogla bi početi već krajem ove ili početkom naredne godine, a do tada se ovlašteni prijevoznici dvije države trebaju dogovoriti o destinacijama između koji mogu letjeti avioni te o frekvencijama letova.

Ambasador BiH u Maleziji Ensar Eminović je naglasio da naša zemlja trenutno ima četiri međunarodna aerodroma, ali da bh. avio kompanija nema kapaciteta za uspostavljanje interkontinetalnih letova.

Potpisivanje sporazuma i interes malezijskih avio kompanija za uspostavljanje redovnog zračnog prometa doprinijet će i daljem razvoju prijateljskih i privrednih odnosa između dvije zemlje. Treba napomenuti da određeni broj mladih ljudi iz BiH studira u Maleziji, pa bi im direktna avio linija bila od velike koristi.