Stručni skup u Mostaru
0

Uskoro prve vjetroelektrane u BiH

FENA
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
Već deset godina u BiH se intenzivno istražuje potencijal energije vjetra, a glavna prepreka podizanju vjetroparkova u našoj zemlji su nejasna i komplicirana zakonska regulativa, rečeno je na današnjem stručnom skupu "Istraživanje potencijala energije vjetra u Bosni i Hercegovini", koji je održan na Univerzitetu Džemal Bijedić.

"Već postoje gotovi projekti za koje su osigurana sredstava, međutim velika je barijera nedostajuća zakonska regulativa u oblasti obnovljivih izvora energije u BiH. Da bi zadovoljili zakonsku proceduru i dobili sve potrebne dozvole danas je potrebno proći sva četiri nivoa vlasti, od općine do države“, kazao je dr. sc. Elvir Zlomušica, koordinator projekta SEEWIND koji se financira sredstvima Europske komisije.

Tvrtka Vjetroenergetika, koja djeluje u sklopu austrijskog koncerna Windkraft Sinonsfeld, odavno ima spreman 70 miliona eura vrijedan projekt izgradnje vjetroparka na području Podveležja, u blizini Mostara, no već četiri godine ova tvrtka pokušava ishoditi sve potrebne dozvole za početak njegove realizacije.

Zlomušica je izrazio nadu da će sva papirologija konačno biti riješena do kraja ove godine, te da će se nakon toga konačno krenuti u realizaciju samog projekta.

Što se tiče potencijala vjetroenergije u BiH, zbog nedovoljnog broja pokazatelja i nedovoljnog broja mjerenja procjene se kreću od 400 megavata (MW) do 2.000 MW.

Međutim, postojeća elektroenergetska mreža u BiH u ovom bi trenutku mogla izdržati oko 500 MW instalirane snage vjetroelektrana.

Spomenuti vjetropark na platou Podveležja imao bi instaliranu snagu 75 MW, što je u rangu Hidroelektrane Mostar.

Pored Podveležja, pogodne mikrolokacije za podizanje vjetroparkova nalaze se u Zapadnohercegovačkomi Hercegbosanskom kantonu, te na području općine Nevesinje.