biznis
12

Uskoro gradnja novih dionica autoceste na koridoru 5C

Klix.ba
Na adresu JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar su pristigle finansijske ponude za izgradnju autoceste na koridoru 5C, dionica Zenica sjever - Zenica jug, poddionica Zenica jug - Klopče. Krajnji rok za dostavljenje ponuda je bio 20. juni do 12 sati.

Pristigle su ponude slijedećih ponuđača: Strabag AG iz Austrije, AZVIRT LLC iz Azerbejdžana, Construcciones Rubau S.A. iz Španije, JV: ŽGP d.d. Sarajevo i Euroasfalt d.o.o. Sarajevo, te Hering d.d. Siroki Brijeg.

Dvije od pet pristiglih ponuda su ponude domaćih kompanija koje su dosadašnjim učešćem na izgradnji autoceste u FBiH stekle uslove da se ravnopravno nose na međunarodnim tenderima. U narednom periodu izvšit će se evaluacija pristiglih ponuda nakon čega se očekuje potpisivanje ugovora.

Potpisivanje ugovora za izgradnju i početak izgradnje autoceste Zenica jug – Zenica sjever očekuje se tokom ljeta ove godine.

JP Autoceste FBiH nastavljaju dalju izgradnju autoceste prema sjeveru naše zemlje. Pored završetka i puštanja u promet 102 kilometra autoceste u toku ove godine, započinje se novi investicioni ciklus u izgradnji autoceste. Radi se o dionicama Zenica jug – Zenica sjever i Počitelj – Međugorje ukupne investicije 250 miliona eura.