Slobodan Puhalac
0

Uskoro dva miliona tona prerađene nafte

SRNA
Slobodan Puhalac
Slobodan Puhalac
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Slobodan Puhalac rekao je da će Rafinerija nafte Brode uskoro dostići dva miliona tona prerađene nafte, a od početka njenog rada uvoz naftnih derivata u BiH pao je na jednu trećinu.

Puhalac je rekao novinarima u Brodu da je energetska stabilnost i višestruka korist od proizvodnog kapaciteta Rafinerije nafte već potvrđena.

"Značaj Rafinerije nafte u Brodu je višestruk kako za RS i BiH tako i za naše susjede u regionu", rekao je Puhalac, nakon što je sa političko-privrednom delegacijom Ruske Federacije, koju je predvodio opunomoćeni predstavnik ruskog predsjednika Georgij Poltavčenk, posjetio Rafineriju nafte Brod.

On je naglasio da je Rafinerija nafte tehnološki, tehnički i ekonomski jedna od najznačajnijih, ako ne i najveća investicija u BiH, dodavši da se, osim poštivanja tehnoloških normi i prihvatanja novih tehnoloških rješenja, vodi računa i o ekološkim standardima, socijalnim elementima i odnosu prema radnicima i svim zaposlenima.

"Jasno je da konkurenciji ovo ne ide u prilog, ali uređenju tržišta u BiH sigurno da. Iz ovog kapaciteta pune se indirektni i direktni porezi", istakao je Puhalac.

On je dodao da je realno očekivati pozitivno poslovanje u ovoj kompaniji i povrat svega onoga što je uloženo za revitalizaciju i rad u ovom kapacitetu

Generalni direktor kompanije "Zarubežnjeft" Nikolaj Brunič poručio je da Rafinerija danas uspješno radi i da je "u poštenoj borbi zauzela svoje mjesto na tržištu".

Podsjetivši da će u novembru biti dvije godine od kako je počelo ulaganje u ovu kompaniju, Brunič je rekao da je na samom početku, pa i sada dok traje realizacija projekta, bilo ljudi koji su sumnjali u uspješnost ovog preduzeća, ali da Rafinerija uspješno radi.

"Rafinerija se neće zaustaviti na postignutom, jer će planirana modernizacija biti završena do kraja. Ovo će biti jedna od najboljih Rafinerija u ovom dijelu Evrope", naglasio Brunič.

On je istakao da je posjeta Poltavčenka ovoj regiji i preduzeću za njega veoma značajna, te da se na taj način još jednom potvrđuje da ruska Vlada poklanja veliku pažnju projektima u koje je Rusija investirala. Brunič je zahvalio i Vladi RS koja, kako je naglasio, značajno podržava aktivnosti ruskog investitora.

Brunič je rekao da u Rafineriji radi internacionalni kolektiv, koji uspješno ostvaruje i isupnjava sve zahtjeve koje pred njih stavi kompanija "Zarubežnjeft".

Premijer RS Milorad Dodik zbog neodložnih obaveza danas nije bio u mogućnosti da sa ruskom delegacijom posjeti Rafineriju nafte.

Posjetom Brodu, političko-privredna delegacija Ruske Federacije počela je dvodnevnu posjetu Srpskoj, tokom koje će se sutra sastati sa najvišim zvaničnicima Srpske.