biznis
0

USK: Visina poticaja za poljoprivredu će iznositi tri posto od planiranih prihoda budžeta

FENA
Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) danas je u Bihaću najduže raspravljala o predloženim poticajima za poljoprivredu. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zatražilo je da se u prijedlogu zakona navede visina poticaja za poljoprivredu u iznosu pet posto od planiranih prihoda budžeta za narednu godinu.

Vlada je, međutim na prijedlog Ministarstva finansija prihvatila donju granicu od tri posto, s tim da se za poticaje sredstva povećavaju u skladu s rastom prihoda budžeta. Zaključeno je da se pri resornom ministarstvu istovremeno formira posebno odjeljenje, čija će zadaća biti da ostvari što više federalnih poticaja za ovdašnje poljoprivrednike.

Ministri su usvojili i izvještaj o izvršenju budžeta, te konsolidovani godišnji obračun budžeta za prošlu godinu. Prihvaćena je i odluka o utvrđivanju kriterija za korištenje sredstava tekuće budžetske rezerve, te isplata razlike regresa budžetskim korisnicima za 2005.godinu.

Vlada je dala saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Kantonalnog ministarstva zdravstva i socijalne politike. Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, data je saglasnost za isplatu grantova za vjerske zajednice, kulturu i dio sredstava za istraživačke projekte na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću.

U dijelu sjednice posvećenom kadrovskim pitanjima imenovan je privremeni član Upravnog odbora Zavoda za javno zdravstvo USK-a, privremeni upravni odbori Pedagoškog zavoda USK-a, Biotehničkog fakulteta i Univerziteta, te privremeni Nadzorni odbor JP Unsko-sanske novine Krajina.

Pokrenuta je također procedura za izbor predstavnika Unsko-sanskog kantona u Nadzorni odbor Federalne direkcije za ceste. Vlada je danas utvrdila da koeficijent za isplatu majskih plaća službenicima kantonalnih organa uprave iznosi 110, a topli obrok 14 KM dnevno.