biznis
0

Ured za reviziju FBiH: Negativni izvještaji za četiri kantona

FENA
Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH revidirao je finansijske izvještaje devet kantona za prošlu godinu, od kojih niko nema pozitivno mišljenje, istakao je generalni revizor tog ureda Ibrahim Okanović danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Četiri kantona imaju uslovno mišljenje (koje može biti blizu pozitivnog sa nekim ispravkama), četiri su sa negativnim izvještajem, dok jedan kanton ima suzdržano ili mišljenje sa rezervom.

Uslovna mišljenja imaju Kanton Sarajevo (KS), Tuzlanski kanton (TK), Zeničko-dobojski kanton (ZDK) i Posavski kanton (PK).

Negativna mišljenja su dobili Srednjobosanski kanton (SBK), Zapadnohercegovački kanton (ZHK), Livanjski kanton (LK) i Unsko-sanski kanton (USK), a mišljenje sa rezervom dobio je Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK).

Iznoseći generalne nalaze izvršenih revizija, Okanović je istakao nedosljednu primjenu Zakona o izvršenju budžeta, a kršenje odredbi tog zakona imala su dva kantona - SBK (prekoračenje budžeta za 1, 6 miliona KM), i ZHK (zaduživanje mimo zakona o budžetu za 3,4 miliona KM).

Slabo funkcionišu interne kontrole, što dovodi do nenamjenskog trošenja sredstava, naročito tekućih kapitalnih transfera, dodao je Okanović. Te nepravilnosti su najviše utvrđene kod KS, SBK, USK I HNK.

U dijelu obračuna i isplate plaća zaposlenih i naknada komisijama zakazale su interne kontrole i taj nalaz se odnosi na većinu kantona, kao i nepostupanje po revizorskim preporukama.

Velike nepravilnosti i dalje se uočavaju u kršenju odredbi Zakona o javnim nabavkama, i to najčešće pri izboru najpovoljnijeg ponuđača, nepoštivanja zaključenih ugovora, kod pripreme tenderske dokumentacije i dr. Potrošena finansijska sredstva mimo ovog zakona su u devet kantona više od 21 milion KM.

Donošenje rebalansa suprotno Zakonu o budžetu FBiH je bilo kod ZDK I HNK, kazao je Okanović.

Kantoni imaju zakone o koncesiji, ali ih nisu uskladili sa federalnim, a po osnovu sklopljenih ugovora o koncesijama prihodi su veoma niski, naglasio je Okanović, dodajući da je u KS taj prihod svega 95.000 KM. Devet kantona je po ovom osnovu naplatilo samo 3,2 miliona KM.

Viši revizor Mirsada Janjoš kazala je da je za reprezantaciju za 2006. u devet kantona isplaćeno 2,5 miliona KM (od toga u KS najviše, 837.000, TK 460.000 KM, HNK 236.000 KM, SBK 240.000 KM). Za stručno usavršavanje je isplaćeno više od 2 miliona KM, za pravne usluge 5 miliona KM, za putne troškove više do 6 miliona KM...

Revizorski izvještaj za Bosanskopodrinjski kanton se obično radi posljednji i on se očekuje do kraja idućeg mjeseca.