biznis
0

Uprkos recesiji Prevent otvorio brojna nova radna mjesta

FENA
Jedan od većih projekata Preventa čija je realizacija planirana u ovoj godini jeste izgradnja spalionice, prve takve vrste u BiH, a koja će rezultirati modernizacijom u upravljanju proizvodnim procesima i stvaranju energije.

Direktor proizvodne divizije Preventa u BiH Adnan Smailbegović danas je prilikom susreta s novinarima u Sarajevu istakao da je vrijednost ovog ekološkog projekta oko 3,5 miliona eura.

„Organski otpad koji nastaje u proizvodnji kože će se termički tretirati odnosno reciklirati i proizvoditi energija“, pojasnio je Smailbegović.

U segmentu proizvodnje kože fokus Preventa u BiH je na proširenju proizvodnog asortimana, ulaganju u razvoj kapaciteta te uvođenje novih programa za VW, Audi i Porshe. U 2011. planirano je povećanje proizvodnje za više od 80 posto u odnosu na 2010. godinu, što je već dovelo do otvaranja više od 250 novih radnih mjesta.

U Preventovim proizvodnim pogonima u BiH dnevno se sašije oko 5.500 automobilskih presvlaka za svjetsku automobilsku industriju, što je trećina ukupnog broja garnitura koje proizvede cjelokupna Prevent grupacija.

Početkom decembra 2010. u pogonima Preventa je proizvedena milionita garnitura autopresvlaka u jednoj godini, a prvi put od početka poslovanja Preventa u BiH. Također, Prevent je u 2010. uspio ugovoriti nove projekte za modele Audi A1, Peugeot 308 CC, Passat B7, AMPV Touran. Realizacija ovih programa rezultirala je zadržavanjem postojećih i otvaranjem više od 620 novih radnih mjesta.

FAD Jelah Tešanj, čiji je većinski vlasnik Prevent Grupacija, upošljava 140 radnika koji su angažirani u proizvodnji kočionih diskova za prestižne automobilske brendove. U 2010. realizirana je planirana proizvodnja od 1,9 miliona kočionih diskova, što predstavlja porast proizvodnje od gotovo tri puta u odnosu na godinu ranije.

„Uprkos svjetskoj recesiji koja je najviše pogodila automobilsku industriju odgovarajućim optimalizacijama u proizvodnji, kvalitetnim radom i pravovremenim isporukama, Prevent u BiH je uspio sačuvati poslovnu strabilnost, ali i osigurati nove dugoročne projkekte“, kazali su čelni ljudi ove kompanije.

Kako je istaknuto, Prevent je nastavio s otvaranjem novih radnih mjesta u BiH u okviru svih proizvodnih linija. Tako je do 2010. Prevent otvorio jedno radno mjesto svaki radni dan, a u 2010. su uspjeli otvoriti svaki radni dan minimalo tri radna mjesta. U tom smjeru namjeravaju nastaviti i u ovoj godini.