biznis
0

Uprkos povećanju izvoza, BiH i dalje u deficitu

SRNA
Foto: ITN
Foto: ITN
BiH je za devet mjeseci ove godine povećala izvoz u Bugarsku za 50,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, ali je i dalje u deficitu sa ovom zemljom.

Prema podacima bugarskog Nacionalnog statističkog instituta, BiH je za devet mjeseci izvezla robu vrijednu više od pet miliona eura, a u istom periodu 2009. godine za 3,35 miliona eura.

Uprkos znatno uvećanom izvozu, BiH je u deficitu sa Bugarskom. Bugarska je za devet mjeseci prošle godine u BiH izvezla robu za 26,7 miliona eura, a od januara do septembra 2010. godine za 22,4 miliona eura.

Bugarska je za devet mjeseci ove godine u BiH plasirala za 16,1 posto manje robu nego u istom periodu prošle godine.

Bugarski statistički institut nije objavio precizno koju vrstu roba razmenjuju Bugarska i BiH, ali podaci iz ranijeg perioda pokazuju da se trguje različitom robom i uslugama - od hrane, preko alkoholnih i bezalkoholnih pića i duhana, sirovih materijala, goriva i ulja, mašina i uređaja, do gotovih proizvoda. 

Bugarska je od januara do septembra povećala izvoz u zemlje EU čiji je član, ali i u treće zemlje. Najveći partneri iz takozvanih trećih zemalja su joj Turska, Srbija, Rusija, Makedonija, Singapur, Kina i SAD.