biznis
0

Uprava Hidrogradnje isplatila sve plaće radnicima

FENA
Radnici Hidrogradnje (Foto: Arhiv)
Radnici Hidrogradnje (Foto: Arhiv)
Nakon što je prošle sedmice Vlada FBiH usvojila Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o utrošku sredstava privrednog društva “Hidrogradnja” d.d. Sarajevo od naplate potraživanja od Jubmes banke a. d. Beograd i dala saglasnost da ta sredstva budu utrošena prema planovima Uprave i Nadzornog odbora “Hidrogradnje”, Uprava Hidrogradnje je započela realizaciju zaključaka Vlade FBiH.

Iz naplaćenih oko 20 miliona KM, Uprava je zaključno sa današnjim danom isplatila sve obaveze po neisplaćenim plaćama zaključno sa augustom 2012. godine za sve radnike koji su bili angažirani kako u zemlji tako i u Libiji, Hrvatskoj i Malti, saopćeno je iz "Hidrogradnje"

Međutim, iz Uprave i Nadzornog odobra ističu da su, pored svih pozitivnih aktivnosti i rezultata kako u naplati spornih potraživanja, rješavanja pitanja uknjižbe imovine, iznalaženja poslova, pokušaja izlaska na strana tržišta, i dalje suočeni sa brojnim problemima koji se, prije svega, odnose na nedovoljnu uposlenosti te nerazumijevanje dijela radnika koji već duži vremenski period tužbama blokiraju rad firme.

"Samo u ovoj godini Uprava Hidrogradnje je, uz suglasnosti Nadzornog odbora i Vlade FBiH, uspjela naplatiti sredstva u iznosu oko 30 miliona KM iz ranije izvršenih poslova, osigurati redovnu isplatu plaća, međutim, pored toga firma je suočena sa više od 900 tužbi radnika. Također, pored nastojanja da se u socijalnom dijalogu radi na rješavanju tog pitanja, uz pozive radnicima i granskim sindikatima, i dalje se putem određenih krugova i pojedinaca koji ne žele dobro kompaniji, manipulira radnicima, iznose neistine i opstruira rad Uprave i Nadzornog odbora te nanosi šteta kompaniji u cjelini", kaže se u saopćenju "Hidrogradnje".