biznis
20

Upozorenje Fabrike duhana Sarajevo: Zaustaviti nelegalnu prodaju rezanog duhana

Suočeni sa distribucijom ogromnog broja letaka, te ponudom putem interneta, čime se reklamira "promotivna" prodaja duhana navodno proizvedenih u Fabrici duhana Sarajevo dd, pa i sa "dostavom na kućnu adresu" pozivom na određene mobilne telefone, FDS je izdala upozorenje svim potrošačima.

Originalni proizvodi rezanog duhana, proizvedeni po vrhunskim recepturama u različitim pakovanjima Fabrike duhana Sarajevo dd Sarajevo se distribuiraju ISKLJUČIVO putem regularnih kanala prodaje: malih i velikih trgovina, kioska/trafka, tržnih centara, benzinskih pumpi, označeni zakonom propisanim akciznim markicama i proizvođačkom deklaracijom.

Iz FDS upozoravaju potrošače da je prodaja proizvoda pod robnom markom FDS-a, a koja se reklamira putem pomenutih letaka i internet portala nelegalna i podliježe krivičnoj odgovornosti (član 45 Zakona o duhanu BiH i član 41 Zakona o akcizama BiH, Zakon o zaštiti intelektualne svojine).

Dodatno upozoravaju da su duhani koji se prodaju na nelegalne načine, nekvalitetni, nekontrolisani i tretirani štetnim hemikalijama, te vrlo vjerovatno predstavljaju veliku opasnost po zdravlje svih koji ih konzumiraju!

"Na bazi analiza uzoraka "švercovanih duhana" koje smo prikupili na brojnim prodajnim mjestima u BIH, a koje su urađene u akreditiranim laboratorijama za kontrolu duhana u Njemačkoj, sa sigurnošću možemo tvrditi da isti sadrže ostatke teških metala, smrtonosnih pesticida te hemijske supstance koje ozbiljno mogu narušiti zdravlje konzumenata, a o čemu ćemo uskoro detaljno informisati javnost", saopćeno je iz Fabrike duhana Sarajevo.

S obzirom da prodaja falsiciranih duhanskih prerađevina na crnom tržištu, osim što šteti ugledu vrhunskih proizvoda FDS-a, postaje ozbiljan društveni problem sa karakteristikama organiziranog kriminala, FDS je ponovo uputila apel na sve odgovorne osobe, organe i institucije da učine maksimalne napore da zaustave ovu i slične prodaje.

U prvom redu očekuje se hitna intervencija policijskih organa, Tržišnih i ostalih inspekcija, Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje, entitetskih Ministarstava zdravlja itd. na suzbijanju ove pojave koja može imati katastrofalne posljedice najprije po zdravlje građana, a zasigurno i na punjenje budžeta BiH.