biznis
0

Upotrebna dozvola za novo postrojenje Rafinerije Brod

SRNA
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručiće danas direktoru Rafinerije nafte u Brodu Sergeju Kraščuku upotrebnu dozvolu za novo postrojenje za osavremenjivanje procesa proizvodnje.

Svečano puštanje u rad novog postrojenja predviđeno je za 13.00 sati u Rafineriji nafte u Brodu, saopšteno je iz resornog ministarstva. Otvaranju će prisustvovati veliki broj političkih zvaničnika BiH, a očekuje se i dolazak ministra energetike Ruske Federacije Sergeja Šmatka.

Iz "Nestro grupacije", u čijem sastavu je Rafinerija Brod, najavljeno je da će puštanjem u rad rekonstruisane nove linije za preradu nafte biti povećan obim prerade sa 1,2 na tri miliona tona godišnje. 

Načelnik Odjeljenja za marketing ove kompanije Rade Vidaković rekao je ranije Srni da će, osim povećanja obima proizvodnje, puštanjem u rad sekcija 31, 32 i 37 značajno biti poboljšan i kvalitet benzina i tečnog naftnog gasa koji će od sad zadovoljavati evropske standarde. 

Prema njegovim riječima, brodski dizel euro - pet već zadovoljava najviše evropske standarde, te se kao takav prodaje i na najzahtevnijem tržištu EU.

"Novo postrojenje koje se zove `blok razdvajanja reformata`, obezbijediće smanjenje štetnih komponenti benzena u benzinu do prihvatljivih normi", precizirao je Vidaković i dodao da će izgradnjom čvora za pakovanje sumpora biti povećan asortiman proizvoda rafinerije namijenjenih hemijskoj industriji.

On je najavio da će već tokom naredne godine biti proizvedeno 290 000 tona benzina što je dovoljno da se napuni više od 7,5 miliona automobila, napominjući da će, prema planu, Rafinerija raditi sa polovinom projektovane snage.
Vidaković je podsjetio da su investicije u obnavljanje proizvodnih kapaciteta, tačnije sekcije 31, 32, 34, 36 i 37 iznosile oko osam miliona eura, a investicije za izgradnju novih postrojenja 10 miliona eura.

Prema njegovim riječima, drugom fazom rekonstrukcije rafinerije predviđena je i izgradnja novog postrojenja izomerizacije, za koje će se, osim lakih frakcija nafte, obezbijediti i dobijanje benzina u skladu sa evro pet standardom. Ovim postupkom neće biti narušavana vrijednost oktanskog broja benzina.