FBiH
0

Uposlenici u zdravstvu traže povećanje satnice

FENA
Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH založio se, u ponedjeljak na redovnoj sjednici u Sarajevu, za poboljšanje materijalnog položaja uposlenika u zdravstvu u FBiH i potpuno poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora odnosno povećanje najniže cijene rada (satnice) i njeno usklađivanje s troškovima života u Federaciji BiH.

Predsjednik Sindikata Abud Sarić kazao je tim povodom Feni da bi to značilo povećanje satnica sa sadašnjih 2 na oko 3,20 KM. "To će biti naš stav koji je utemeljen na Kolektivnom ugovoru, a usklađen s porastom troškova života u naredne četiri godine", kazao je Sarić.

On je naglasio da poteškoću u radu Sindikata predstavlja činjenica na još nije konstituirana vlast, te da zbog toga nemaju socijalnog partnera za razgovor. Izrazio je bojazan da bi zdravstveni sistem mogao u potpunosti biti urušen ukoliko vlast ne bude konstituirana uskoro.

Sarić je naglasio da će se, u namjeri da poboljša položaj uposlenika u zdravstvu, Sindikat pripremiti za sve oblike sindikalnog djelovanja (tužbe, štrajkovi, protesti) uvažavajući pri tom socijalni dijalog s predstavnicima vlasti.

Nezavisni strukovni sindikat zaposlenih u zdravstvu FBiH u proteklom je periodu tek djelomično uspio na približavanju materijalnog položaja uposlenika u zdravstvu jer je ekonomska moć pojedinih kantona različita.

Današnjoj sjednici prisustvovali su predstavnici sindikalnih organizacije iz cijele Federacije BiH, a zvanično im se obratio i prim.dr. Zlatko Vuković, koji je izabran za novog ministra zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo. On je dugogodišnji sindikalni aktivista, a nada se da će imenovanjem na funkciju ministra ta saradnja biti i dalje efikasna.

Za potpredsjednika federalnog strukovnog sindikata na današnjem skupu izabrani su Zijo Latifović iz Tuzlanskog kantona i Anita Bando iz Livanjskog kantona.