biznis
0

UOUIO: Trajni sistem raspodjele prihoda s jedinstvenog računa

FENA
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UOUIO) Bosne i Hercegovine dogovorio je trajnu metodologiju raspodjele prihoda s jedinstvenog računa BiH među entitetima i već od 1. jula počet će njegova primjena.

Novi pravilnik će automatski određivati koeficijente za entitete, i to kvartalno, za tri mjeseca, nakon čega će ponovno uslijediti obračun i „prilagođavanje“.

Koeficijent za period juli-august-septembar za FBiH je 64,39 posto, za RS - 32,06, dok će za Brčko Distrkt i dalje biti fiksan - 3,55 posto.

„U dosadašnjem periodu koeficijent za FBiH je bio 64,58 posto, a za RS - 31,87 posto, tako da promjenom u ovom sistemu petina jednog procenta ide više u korist RS-a“, kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu Peter Nicholl, saopćavajući detalje jučerašnje posljednje sjednice UO UIO-a u Sarajevu kojom je on predsjedavao.

Koeficijent za svaki kvartal će se računati na temelju prosječnog iznosa za prethodna tri mjeseca, s razmakom od jednog mjeseca, da bi se omogućile korekcije. Tako će koeficijent za period juli, august, septembar biti temeljen na podacima u periodu od marta do maja, što će se svaka tri mjeseca pomjerati.

U novi pravilnik „ugrađena“ su i dva privremena poravnanja, koja će se dešavati u julu tekuće i januaru naredne godine. Uvest će se i „konačno poravnanje“, koje će biti vršeno po završetku nezavisne revizije.

Dosad se na „poravnanje“ čekalo dvije godine, a od sada će ono biti vršeno dvaput, automatski u toku godine.

UO je donio odluku o privremenom poravnanju za 2006. i 2007. godinu. Ona će biti temeljena na dobijenim revizorskim izvještajima.

Nicholl je naglasio da Federacija BiH mora vratiti RS-u oko 20 miliona KM i „nešto malo“ Brčko Distriktu, što je iznos za dvogodišnji period. Metodologija vraćanja sredstava Federacije RS-u ne podrazumijeva „skidanje“ ukupnog iznosa od Federacije, nego sistem po kome će se sredstva odbijati u narednom mjesecu i to od tekućih sredstava.

„Taj sistem je ugrađen u pravilnik za buduća poravnanja i to će se dešavati u narednih 30 radnih dana“, dodao je Nicholl.

Prema njegovim riječima, ministri finansija imaju pravo da skrate period od 30 radnih dana u mjesecu, ali nemaju, niti su to tražili, ovlaštenja da se taj rok produži. To se smatra velikim napretkom, jer će poravnanja biti rađena automatski i veoma brzo.

Nicholl je ustvrdio da je i dosadašnji sistem raspodjele bio „bolji nego što se mislilo“.

„U ovom periodu raspodijeljeno je oko 5,5 milijardi KM, a 'poravnanje' je samo između 20 i 25 miliona KM, što je petina jednog procenta“, njegove su riječi.

Prema rečenom, osobina novog metoda je i u tome što će se i dalje koristiti krajnja potrošnja.

UO je dogovorio jučer i uspostavljanje odjeljenja za krajnju potrošnju koje će analizirati i nadgledati podatke o krajnjoj potrošnji.

Na pres-konferenciji je naglašeno da je prije bilo nepovjerenja u podatke o krajnjoj potrošnji te da je to bio i jedan od razloga zašto je trebalo ovoliko vremena za donošenje trajnog rješenja o raspodjeli prihoda.

„U posljednjih 18 mjeseci podaci o krajnjoj potrošnji su se popravili i time je poraslo povjerenje“, kazao je Nicholl.

Na kraju je naglasio da za njegova mandata nije nikad blokiran jedinstveni račun, što se dešavalo prije toga, te da je raspodjela od indirektnih poreza za entitete sve vrijeme bila određivana na temelju privremenih koeficijenata i kratkoročnih rješenja.

Odlukom UO UIO-a državni ministar finansija Dragan Vrankić novi je predsjedavajući tog tijela.

Vrankić je danas na pres-konferenciji izrazio zadovoljstvo „što je prošlo vrijeme kada je bio neophodan sedmi član, koji dolazi izvan BiH, u funkciji stvaranja povjerenja i bolje suradnje unutarnjih struktura“.

„Dobro je da smo došli u ovu poziciju“, kazao je Vrankić, zahvaljujući Nichollu za uspješan posao koji je uradio u UO UIO-u.