biznis
0

UO uprave za indirektno oporezivanje se informiše o njemačkom sistemu raspodjele prihoda

FENA
U okviru njemačkog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, delegacija iz BiH s ministrom finansija i trezora Draganom Vrankićem na čelu posjetila je Saveznu Republiku Njemačku.

Finansijski eksperti su od 7. do 8. marta posjetili pokrajinu Baden Württemberg (Stuttgart) radi razmjene mišljenja o finansijsko-političkim pitanjima s parlamentom i ministrom finansija pokrajine Baden Württemberg Gerhardom Stratthausom.

Glavne teme ovih razgovora bile su njemačko iskustvo u raspodjeli prihoda sa saveznog nivoa na pokrajine i uloga njemačkog fiskalnog vijeća.

Pitanje postupka donošenja zakona o fiskalnoj politici te predstojeća reforma njemačkog federalnog sistema, razmatrana su s potpredsjednikom pokrajinskog parlamenta Wolfgangom Drexlerom.

U središtu razgovora prilikom susreta s počasnim predsjednikom Saveza udruženja samostalnih privrednika SR Njemačke počasnim konzulom Rolf Kurzom, bila su pitanja o mogućnostima njemačkih investicija u BiH.

Bosankohercegovačka delegacija sastavljena od članova Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO), prilikom ove posjete željela je stvoriti sliku o njemačkim iskustvima unutar federalnog sistema, kako bi se kod otvorenih pitanja bh. finansijske arhitekture ona eventualno mogla koristiti.

Razgovori su protekli u konstruktivnoj i vrlo otvorenoj atmosferi. Intenzivna diskusija je doprinijela detaljnim saznanjima o raspodjeli prihoda i time povezanim podjelama nadležnosti na savezni nivo, pokrajine i općine u SR Njemačkoj.

Obje strane su bile suglasne da ovi razgovori koji su unutar bh. delegacije doprinijeli međusobnoj gradnji povjerenja po potrebi budu nastavljeni.

Savezna Republika Njemačka je svojim angažmanom i savjetima i dalje spremna BiH pružiti pomoć u izgradnji njenih finansijskih institucija.

Njemačka je ubijeđena da je efektivna i transparentna Uprava za indirektno oporezivanje jedan od odlučujućih faktora za ekonomski razvoj i prosperitetnu državu.

SR Njemačka i BiH su s ovim sastankom u Stuttgartu nastavili bilateralni projekt započet u jesen 2005.godine.

Od tada, savezne pokrajine Baden Württemberg, Bremen, Bayern, Hessen i Nordrhein-Westfalen na raspolaganje stavljaju vlastite finansijske službenike koji svoje kolege iz BiH, dosad njih više od četiri stotine, obučavaju u pogledu primjene novog Zakona o PDV-u, s rezultatom dobro funkcionirajuće uprave i rastućim povjerenjem produzeća u jedan transparentni sistem, navodi se u zajedničkoj izjavi za medije predsjedavajuće Vijeća Evropske unije SR Njemačke i bh. delegacije.