Priojave do 15. marta
0

UniCredit podržava socijalno poduzetništvo i inkluziju u BiH sa 130.000 eura

Sarajevo-x.com
UniCredit fondacija je objavila svoj prvi poziv za projekte u Bosni i Hercegovini (BiH), u iznosu od 130.000 eura za promicanje projekata povezanih sa socijalnim poduzetništvom i dječijom zaštitom u lokalnim zajednicama.

"Socijalno poduzetništvo i socijalna inkluzija su glavni pokretači UniCredit fondacije. Naša uloga nije pružanje kratkoročne pomoći, već provođenje programa koji omogućuju ljudima da dolaze do dugoročnih i održivih rješenja. Zbog toga smo se odlučili na ovakav poziv za projekte, usmjeren na socijalno poduzetništvo i integraciju", rekao je Maurizio Carrara, predsjednik UniCredit Fondacije.

UniCredit Fondacija je aktivna u Bosni i Hercegovini već duži niz godina, kroz Program zajedničkog doniranja – inicijativu koja potiče zaposlenike da budu humani. U ovoj godini zaposlenici UniCredita prikupili su i donirali 10.000 eura za sedam humanitarnih organizacija u BiH.

"Jedan od ključnih nosioca naše misije jeste podrška lokalnoj zajednici u kojoj radimo. Kroz sve naše aktivnosti nastojimo da unaprijedimo kvalitet života svakog stanovnika Bosne i Hercegovine. Inicijativa koja je predstavljena danas nastavak je naših zalaganja za podršku bosanskohercegovačkom društvu kao cjelini", rekao je Berislav Kutle, direktor UniCredit Bank.

Poziv na dostavljanje prijava upućen je svim neprofitnim organizacijama u Bosni i Hercegovini (nevladinim organizacijama, udruženjima, fondacijama) i zadrugama koje su spremne dostaviti prijedlog projekta iz oblasti socijalnog poduzetništva i socijalne inkluzije.

"UniCredit i Fondacija Mozaik su udružili svoju ekspertizu i resurse kako bi kreirali jedinstven program za podršku projektima koji nude održiva rješenja za socijalne probleme u Bosni i Hercegovini. Mozaik je vodeća društveno poduzetna organizacija u regionu sa neuporedivo najvećim iskustvom u administraciji grantova, promociji društveno odgovornog poslovanja i mobilizaciji lokalnih resursa. U partnerstvu sa nekoliko domaćih i inostranih partnera, Mozaik uspješno vodi dva socijalna poduzeća", izjavio je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i Društveni poduzetnik za Centralnu i Istočnu Evropu po izboru Schwab fondacije.

Fond socijalnog poduzetništva namijenjen je pružanju podrške organizacijama u procjeni njihovih postojećih prihodovnih aktivnosti, a za koje je potrebno dodatno ulaganje kako bi se ostvario održivi utjecaj, sa akcentom na finansijsku održivost organizacija. Četiri najbolja projekta će biti podržana sa po 20.000 eura. Sve neprofitne organizacije u BiH (nevladine organizacije, udruženja, fondacije), kao i registrirane zadruge imaju pravo da se prijave, pri čemu će projekti koji podržavaju ekološku i organsku proizvodnju imati prednost.

Fond socijalne inkluzije namijenjen je za podršku inovativnim socijalnim rješenjima, koji doprinose smanjenju socijalne isključenosti, siromaštva i poboljšanju života za djecu sa posebnim potrebama. Fondacija će pet najboljih projekata podržati sa po 10.000 eura. Pravo na prijavu imaju sve neprofitne organizacije u BiH (nevladine organizacije, udruženja i fondacije) koje aktivno djeluju u oblasti socijalne inkluzije i dječije zaštite.

Poziv za prijave je otvoren do 30.03.2012. godine, a više informacija možete pronaći na web stranicama: www.unicreditbank.ba i www.mozaik.ba

Dodatna pitanja u vezi procesa prijave na poziv možete postaviti do 15. marta 2012. godine na e-mail adresu: [email protected]