Ekonomija
0

UNDP u ponedjeljak promovira tri lokalne akcione grupe u BiH

FENA
Razvojni program UN-a (UNDP) u BiH promovirat će u ponedjeljak, 22. septembra, u Sarajevu prve tri lokalne akcione grupe (LAG) koje su registrirane u BiH, te njihove pilot projekte za ruralni razvoj u tri bh. regije.

Prve lokalne akcione grupe u BiH su lokalna, međuopćinska udruženja koja su u saradnji s civilnim društvom i lokalnim poslovnim sektorom posvećena ruralnom razvoju na lokalitetima - Doboj (općine Doboj i Maglaj), Una-Sana (općine Bužim, Bosanska Krupa i Sanski Most) i GOZB (općine Drvar, Bosanski Petrovac, Glamoč i Bosansko Grahovo).

Ruralni razvoj predstavlja segment sveukupnog društveno-ekonomskog razvoja koji se odnosi na aktivnosti i inicijative što se preduzimaju radi poboljšanja uvjeta života u neurbanim područjima.

Lokalne akcione grupe su formalna partnerstva vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, na lokalnom nivou koja implementiraju projekte iz ruralnog razvoja prema standardima i procedurama EU i Inicijative Leader.

Ove grupe su uspostavljene po evropskom modelu koje se u Evropi finansiraju iz strukturalnog fonda za ruralni razvoj.

Promocijom uspostave evropskog modela lokalnih akcionih grupa u BiH i početka implementacije njihovih pilot projekata sufinansiranih od općina i UNDP-ovog projekta Sutra Plod postavljaju se dobri osnovi za razvoj ne samo ruralnih zajednica u BiH već i bh. privrede.

Također, ova inicijativa predstavlja dobar primjer pozitivnih promjena i koraka koje BiH vode ka EU i razvoju koji osiguravaju bolji životni standard.

UNDP ovu promociju organizira u partnerstvu s Delegacijom Evropske komisije u BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.