Sajam EkoBis
0

Ulaganje u pametnu potrošnju energije - štedjeti i čuvati okoliš

Klix.ba
Štedjeti novac i istovremeno čuvati životnu sredinu je moguće. Dokaz za to su inovativni pilot projekati koje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) skupa sa partnerima realizuje u preko 30 opština širom Bosne i Hercegovine, a koji su predstavljeni 6. septembra na međunarodnom sajmu EkoBis.

"Utopljavanje škola, vrtića, fakulteta, kao i drugih javnih objekata, prelazak na alternativne načine grijanja koji smanjuju zagađenje, donošenje lokalnih planova očuvanja okoliša – to su samo neke od aktivnosti koje u protekle tri godine realizujemo kao jedan od lidera u oblasti energetske efikasnosti. Posjetioci EkoBisa su mogli i da posjete kompleks Kulturnog centra u centru Bihaća gdje sa opštinom i Vladom Unsko-Sanskog kantona realizujemo 450.000 KM vrijedan pilot projekat u kom će biti objedinjen niz mjera energetske efikasnosti", izjavio je Goran Vukmir, šef sektora za energiju i okoliš UNDP-a.

Posebna pažnja je posvećena učenju mladih o jednostavnim i praktičnim načinima štednje energije i čuvanja prirode.

"Pod sloganom Znanje čuva planet! smo prije nekoliko mjeseci nagradili najbolje projekte srednjoškolaca na temu očuvanja životne sredine, a posljednji dan EkoBisa sa domaćinima organizujemo kviz znanja iz ove oblasti za učenike osnovnih škola Unsko-Sanskog kantona. Posebnu pažnju smo posvetili uključivanju mladih u projekte očuvanja životne sredine, te nas veoma raduje činjenica da je projekat grijanja Studentskog doma u Banjoj Luci, vrijedan preko 200.000 KM, djelo studentice banjalučkog Mašinskog fakulteta", rekao je Slobodan Tadić, šef regionalne kancelarije UNDP-a.

Posebno zanimljivo je bilo prezentovanje projekta LED rasvjete. Jedna LED ulična svjetiljka troši istu količinu struje kao i stona lampa – svega 40 Wati. To praktično znači da 340 uličnih LED svjetiljki koje UNDP postavlja u gradovima Bijeljini i Trebinju i opštinama Teslić, Petrovo, Odžak i Žepče, godišnje troši manje struje nego 10 domaćinstava. Pošto je rok trajanja LED rasvjete 10 puta duži od obične rasvjete, ostvariće se izuzetne uštede novca, energije i smanjiti će se emisija štetnih gasova.

Jednostavne i jeftine mjere štednje struje su predstavljene u publikacijama "200 savjeta“ i "Izazov težak jednu tonu“, čiji je izdavač UNDP. Pored njih, posjetiocima sajma EkoBis je predstavljen i ostatak edicije posvećene energetskoj efikasnosti koja je dostupna i putem interneta na www.undp.ba.

Deseti međunarodni ekološki sajam EkoBis 2012 je održan od 6. do 9. septembra u organizaciji Privredne komore Unsko-sanskog kantona (USK) i uz značajnu podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Federalnog ministarstva turizma i okoliša, Vlade Unsko-sanskog kantona, Općine Bihać, Privredne komore Federacije BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH. Na EKOBIS sajmu se predstavilo oko 250 izlagača iz 10 zemalja.

UNDP u Bosni i Hercegovini trenutno provodi projekte očuvanja kraških tresetišta KARST, korištenja biomase kao alternativnog goriva, pruža podršku opštinama i gradovima u borbi protiv klimatskih promjena, te sa još četiri UN agencije učestvuje u provođenju UN-ovog programa Očuvanje okoliša i klimatske promjene.