Nastavljen pad na Wall Streetu
0

Ulagače brinu makroekonomski podaci

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na Wall Streetu su jučer vodeći indeksi pali treći dan zaredom jer su slabi makroekonomski podaci izazvali sumnje ulagača u mogućnost nastavka trenda uspona cijena dionica.

Dow Jones Industrial Average oslabio je 0,66 posto, na 12.723 boda, dok je Standard & Poor's 500 pao 0,69 posto, na 1.347 bodova, a Nasdaq Composite 0,47 posto, na 2.828 bodova.

Ulagače su, kako prenose agencije, pokolebali jučer objavljeni makroekonomski podaci koji ukazuju na usporavanje rasta privrede SAD-a.

Najveća američka agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je jučer da je u privatnom sektoru u aprilu otvoreno 179.000 radnika mjesta, manje nego što se očekivalo.

Podaci Instituta za menadžment pokazuju da je u aprilu indeks uslužnog sektora pao s 57,3 na 52,8 bodova, znatno više nego što se očekivalo. To je ujedno i najslabiji rast tog sektora u osam mjeseci.

Usporavanje rasta američke privrede izazvalo je sumnje ulagača u održivost trenda uspona cijena dionica, s obzirom da su prošle sedmice dosegnule najviše nivoe u tri godine.

Zbog oštrog pada cijena nafte i sirovina, i jučer su, treći dan zaredom, pod najvećim pritiskom bile dionice u rudarskom i energetskom sektoru. S&P indeks energetskog sektora potonuo je 1,6, a rudarskog 1,7 posto.

Zbog slabljenja privrednog rasta, oštro je, 1,4 posto, pao i S&P indeks industrijskog sektora.