biznis
0

Ukrajinci od Rusa traže odgodu plaćanja gasa

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ukrajinska energetska kompanija "Naftogaz Ukraine" je, zbog finansijskih teškoća, tražila od ruskog "Gazproma" da odgodi naplatu prirodnog gasa koji je isporučen u oktobru, objavio je danas ruski dnevnik "Kommersant-Ukrajina", pozivajući se na svoje izvore.

"Kako je izjavio izvor blizak 'Gazpromu', Ukrajina se obratila ruskom gasnom monopolisti s molbom da do 20. novembra produži rok za plaćanje gasa, uvezenog u oktobru, ali je 'Gazprom' to odbio", piše "Kommersant".

Prema sporazumu "Naftogaza" i "Gazproma", ukrajinska kompanija je obavezna da isporučeni gas plati najkasnije do 7. u narednom mjesecu, što znači da je krajnji rok za plaćanje oktobarskih isporuka petak, 6. novembra.

Krajem oktobra se pojavila informacija da ukrajinski holding ima teškoća s otplatom gasa koji je isporučen u oktobru, mada je do sada redovno na vrijeme i u punom iznosi ispunjavao svoje obaveze.

Dug za oktobar iznosi oko 460 miliona dolara, a ukoliko ga Kijev ne namiri na vrijeme, Moskva može da zahtjeva stoprocentno plaćanje unapred za isporučeni gas, podsjetila je agencija RIA Novosti.

Izvori u ukrajinskoj vladi tvrde da Ukrajina planira da oktobarske isporuke ruskog gasa plati specijalnim pravima vučenja (SDR) koje je Međunarodni monetarni fond emitovao u okviru antikriznih mjera Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu (G20).

U augustu je Ukrajina dobila 1,017 milijardi SDR, što je približno 1,5 milijardi dolara, a početkom septembra još 292 miliona SDR, odnosno, oko 500 miliona dolara.

Šef predstavništva MMF u Ukrajini Maks Aler je potvrdio "Kommersantu" da dobijena sredstva Ukrajina može koristiti po svom nahođenju. "Ta sredstva mogu biti konvertovana u drugu stranu valutu i iskorišćena po želji Ukrajine, između ostalog, i za otplatu spoljnih dugova", rekao je Aler.