Julija Timošenko
0

Ukrajina će izmiriti sav dug za ruski gas

FENA
Ukrajina će u cjelini izmiriti svoj dug za isporučeni ruski gas, izjavila je ukrajinska premijerka Julija Timošenko u intervjuu koji je u utorak objavljen u francuskom listu Le Monde.

Dug Ukrajine za isporučen gas u februaru, kako je rekla Timošenko, iznosi 400 miliona dolara. Prema ranije postignutom dogovoru između kompanija Naftogaz Ukrajine i ruskog Gazproma plaćanje se mora izvršiti zaključno sa 7. martom, prenio je Itar-Tass.

"Sve će biti dobro, Ukrajina će u cjelini platiti koliko je dužna", obećala je Timošenko.

Ona je dodala da se gasni sporazum koji su Moskva i Kijev postigli 19. februara neće mijenjati bez obzira na nezadovoljstvo ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka.

"Ovaj strateški sporazum garantira Ukrajini najnižu cijenu gasa", istaknula je Timošenko i dodala da je kritika koju Juščenko upućuje vladi izazvana likvidacijom kompanije Rosukrenergo, koja je posredovala između ukrajinske i ruske strane.

Predsjednik Upravnog odbora Gazproma Aleksej Miller je izjavio da holding ukrajinskoj kompaniji Naftogaz Ukrajine neće naplatiti penale zbog nepreuzetog gasa u februaru.

"S direktorom Naftogaza je dogovoreno da Gazprom neće potraživati naplatu penala", rekao je Miller novinarima u Madridu, odgovarajući na pitanje može li se očekivati novi gasni sukob između Rusije i Ukrajine.

Miller je, kako prenosi Itar-Tass, posebno istaknuo kako "želi sve umiriti i da će Ukrajina u cjelini platiti za faktički preuzeti gas u februaru".

On je podsjetio da je ranije postignut dogovor "o minimalnim mjesečnim količinama gasa koje je Ukrajina dužna kupiti". Iako Ukrajina u februaru nije ispunila obaveze, Gazprom neće primjenjivati sankcije prema Naftogazu.