biznis
6

UKK "Švicarac": Krediti vezani za euro neće doživjeti sudbinu kredita vezanih za CHF

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje korisnika kredita "Švicarac“ ocijenilo je danas da je cilj izjave direktora Agencije za bankarstvo Zlatka Barša, da bi krediti vezani za euro (euribor) mogli doživjeti sudbinu i rast rata kao krediti vezani za CHF, obmanjivanje javnosti i skretanje pažnje s "otimačine i pljačke“ koja je u toku nad korisnicima kredita u CHF.

Iz Udruženja navode da je trenutna vrijednost euribora na međunarodnom tržištu na najmanjem nivou u zadnjih 10 godina, te se ona zadnjih mjeseci kreće oko 0,25 posto, a da je najviša vrijednost u posljednjih 10 godina zabilježena 2009. i iznosila je 6,50 posto.

Tvrde da će izjava direktora Barša imati značaja za nekog ko je ovih dana podigao kredit vezan za euribor, te ako njegova vrijednost u narednom periodu poraste za dva do tri a nikako za 110 posto, kao što je bio slučaj s kreditima vezanim za CHF.

Iz ovog udruženja naglašavaju da korisnicima koji su podigli dugoročni kredit u periodu između 2000. i 2008., kada se vrijednost euribora kretala između tri i pet posto, u ugovorima piše da kamatnu stopu čini zbir fiksne marže (zarada banke) i visina euribora (cijena novca na londonskoj berzi).

Dodaju da su banke, kad je 2009. vrijednost euribora dostigla 6,5 posto, s pravom obavijestile klijente da su prinuđene podići kamatu za razliku rasta vrijednosti euribora, ali kada je njegova vrijednost pala na tri posto i nastavila padati (skoro punih pet godina je vrijednost euribora između 0,25 i 0,50 posto), nisu obavijestile klijente o smanjenju kamata već šute i "pljačkaju“ bh. građane pod okriljem regulatora rada banaka - agencije za bankarstvo FBiH i RS.

"Krediti vezani za euribor neće doživjeti sudbinu kredita vezanih za CHF kako je naveo Zlatko Barš, izuzev kod onih korisnika koji su kredite podigli zadnjih mjeseci i koji mogu očekivati rast rate za dva do tri posto u narednom periodu", saopćeno je iz UKK "Švicarac“.