Do oktobra
0

Ukidanje zabrane uvoza vozila starijih od 7 godina

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević potvrdio je da će biti izmijenjena odluka o zabrani uvoza u BiH automobila starijih od sedam godina, te da je rok do kada bi se to trebalo da desi oktobar mjesec ove godine.

Ukidanjem zabrane bio bi dozvoljen uvoz automobila koji samo moraju biti tehnički ispravni, bez obzira na njihovu starost, a Zirojević kaže da je neophodno da se to pitanje riješi na identičan način kao što su uradile zemlje u okruženju.

„Evropska komisija je rekla da je oktobar mjesec rok do kada moramo tu odluku promijeniti“, kazao je Zirojević.

Odluka kojom je ograničen uvoz putničkih i teretnih vozila starijih od sedam, odnosno 10 godina, u BiH je na snazi već osam i po godina i donijelo ju je Vijeće ministara BiH.

U međuvremenu je BiH potpisala CEFTA sporazum, te Sporazum o stabilizaciji i prudruživanju sa Evropskom unijom, a svi ti sporazumi ne dozvoljavaju bilo kakva kvantitativna ograničenja, osim u izuzetnim slučajevima kada može da dođe do prijetnje na zdravlje ljudi, životinja i okoline.

Zirojević ističe da vozila nisu, niti mogu biti razlog tog ograničenja.

„I obaveze koje proizilaze iz evropskog partnerstva nalažu da se odluka izmjeni na način da se dozvoli uvoz putničkih i teretnih vozila starijih od sedam, odnosno deset godina“, resorni ministar.

On je rekao da je najprihvatljivija opcija u ovom momentu sistem homologacije, tehničke ispravnosti vozila, ali za to je potrebno obezbijedti sve potrebne elemente, a zna se i da u BiH još ne postoje institucije koje će vršiti tu kontrolu tehničke ispravnosti vozila.