biznis
0

UIO: Prikupljeno za sedam posto više prihoda

FENA
Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) prikupila je u prva tri mjeseca za sedam posto više prihoda na jedinstveni račun, u odnosu na isti period prošle godine.

Predsjedavajući Upravnog odbora UIOBiH Peter Nicoll kazao je na pres-konferenciji da su prihodi mnogo veći nego što se očekivalo, te da je bio nepravdan strah da bi mogli da "padaju" u odnosu na 2006. godinu.

"Ukoliko se ovaj trend nastavi tokom ove godine, prikupit ćemo 300 miliona KM više u odnosu na prošlu", kazao je Nicoll.

Na sjednici Upravnog odbora UIOBiH, održanoj danas u Banjoj Luci, usvojen je Pravilnik o kontroli indirektnih poreza kojim će biti zamijenjen postojeći, po kojim je u prošloj godini obavljeno 5.000 kontrola i prikupljeno 30 miliona KM po osnovu dodatne porezne obaveze.

Direktor UIOBiH Kemal Čaušević kazao je da je novi pravilnik mnogo kvalitetniji, te da sve PDV obaveznike klasifikuje u osam vrijednosnih skupina i nalaže da se PDV obveznici iz prve i druge skupine, njih 1.200 najvećih, kontroliraju svake godine.

Usvojen je dokument koji se odnosi na izmjenu sistematizacije unutar Uprave.